Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Platiť budú všetci externisti, najlepší môžu získať štipendium

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca

BRATISLAVA - Desať percent najlepších externistov bude mať nárok na prospechové štipendium tak ako ich kolegovia v dennej forme štúdia. Rozhodli tak dnes poslanci Národnej rady SR schválením novely zákona o vysokých školách.

Legislatívnu normu pripravili poslanci za KDH Pavol Abrhan, Martin Fronc a Pavol Hrušovský. Zmenou vysokoškolského zákona sa zavádza, že všetci externisti na vysokých školách budú za štúdium od ďalšieho akademického roka platiť. Novela z dielne poslancov KDH reagovala na nález Ústavného súdu SR. Ten upozornil, že nie je možné deliť skupinu externých študentov na platiacich a neplatiacich. V súčasnosti totiž školy ponúkajú aj bezplatné externé študijné programy. Pôvodnú legislatívu, ktorá bola prijatá v roku 2007, napadla vtedajšia opozícia (KDH, SDKÚ-DS a SMK), ktorá podala podnet na Ústavný súd.

Štyria poslanci z hnutia Obyčajní ľudia pôvodne avizovali, že nie sú ochotní novelu podporiť, pretože nesúhlasia s plošným spoplatnením externého vysokoškolského štúdia. Ústupok v podobe zavedenia štipendií pre externistov ich presvedčil, aby návrh podporili. Minister školstva Eugen Jurzyca uviedol pred novinármi, že zavedením prospechových štipendií študentom zlacnie štúdium. "Podporujeme tým kvalitu externého štúdia," povedal. Ako zároveň poznamenal, výška štipendia bude záležať na rozhodnutí školy. "Desať percent im dáme my a či škola dá tým najlepším viac, bude záležať na jej rozhodnutí," vysvetlil.

Minister odmietol kritiku opozície, že ide o dláždenie si cesty k spoplatneniu celého vysokoškolského štúdia. "Budeme analyzovať možnosti spríspevkovania štúdia, analýzu zverejníme a nech sa verejnosť rozhodne podľa najlepšieho svedomia," podotkol Jurzyca. Zdôraznil však, že súčasná vláda nemá vo svojom programovom vyhlásení spoplatnenie denného štúdia. Vládnu novelu zákona o vysokých školách, ktorá čaká na aktuálnej 16. schôdzi na prerokovanie v prvom čítaní, by ministerstvo po prijatí daných zmien malo stiahnuť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu