Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ročné zúčtovanie poistného: Nedoplatky treba uhradiť do konca septembra!

Hoci vám pokuta za neuhradenie nedoplatku nehrozí, pozor však na úroky.
Hoci vám pokuta za neuhradenie nedoplatku nehrozí, pozor však na úroky.

Tento rok vyplynula zo zákona u nás po prvýkrát povinnosť vykonať ročné zúčtovanie poistného. Hoci termín na jeho podanie už na konci júna vypršal, platiteľom preddavkov na zdravotné poistenie sa tým všetky povinnosti neskončili. Čo je potrebné ešte urobiť?

Ak vás trápi neistota, či sa i vás povinnosť vykonania ročného zúčtovania týkala, najlepšie urobíte, ak sa obrátite na svoju zdravotnú poisťovňu, kde dostanete najpresnejšie informácie. Ak zistíte, že ste tak mali urobiť a neurobili, vedzte, že ho možno vykonať dodatočne. „Na dodatočné podanie ročného zúčtovania nie je zákonom stanovený termín, no občan by si mal uvedomiť, že ho treba podať do konca septembra,“ upozorňuje Radoslava Miklášová z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Chybné tlačivo
Môže sa tiež stať, že ste ročné zúčtovanie síce podali, ale chybne. Podľa slov Miklášovej by vás na to mala upozorniť vaša poisťovňa, napr. výzvou o doplnenie potrebných dokladov, prípadne mailom či telefonicky.

Nedoplatky
Cieľom ročného zúčtovania bolo vypočítať poistné za celý uplynulý kalendárny rok. Počas jednotlivých mesiacov totiž platíme len preddavky na poistné a v ročnom zúčtovaní sa vypočítané celoročné poistné porovnalo práve s týmito preddavkami. Ak je poistné vyššie ako celková suma preddavkov, ako platiteľ máte nedoplatok a musíte ho zdravotnej poisťovni uhradiť. A naopak, v prípade preplatku ho musí vrátiť zdravotná poisťovňa vám.

Úhrada a sankcie
O výške nedoplatku či preplatku vás bude príslušná poisťovňa informovať. Pozor! Termín na vyrovnanie je 30. september 2006. „Pokuta pri neuhradení nehrozí, poistenec sa však vystavuje riziku, že okrem nedoplatku bude zdravotná poisťovňa prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vymáhať od neho i úroky z omeškania, a to za každý deň po 1. októbri, ktorý platba meškala,“ dodáva Miklášová.

Aké pokuty hrozia, ak tento termín nedodržíte:
za nepodanie ročného zúčtovania:
- 5 000 Sk pre fyzickú osobu
- 100 000 Sk pre právnickú osobu

za oneskorené zaplatenie nedoplatku
- úrok z omeškania, ktorý predstavuje:
- 2-násobok základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska - teda 9 % ročne
- rovnaký úrok z omeškania platí aj pre zdravotnú poisťovňu v prípade, že nevráti poistencovi preplatok.

KTO ZÚČTOVANIE NEMUSEL VYKONAŤ?
- zamestnanec, ktorého príjmy nepresiahli počas celého roka u všetkých zamestnávateľov jednotlivo 3-násobok priemernej mesačnej mzdy - 43 095 Sk a nemal zároveň príjem z honorárov
- ten poistenec štátu, ktorého príjmy v období 1. 9. – 31. 12. 2005 plynuli z honorárov a nepresiahli 13 000 Sk
- samoplatitelia, ktorých príjem z dohôd a honorárov v rovnakom období neprevýšil 13 000 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu