Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetový rekordér z SaS: Poslancom bol 3 hodiny!

Poslanec Somogyi
Poslanec Somogyi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tak to je teda prekvapenie. Asi len málokto tušil, že podpredseda poslaneckého klubu SaS Szilárd Somogyi (41) bol v minulosti poslancom Federálneho zhromaždenia. Topkám sa podarilo zistiť, že sa stal zrejme najkratšie pôsobiacim zástupcom ľudu v histórií. Kvôli tomu, že nespĺňal jednu z hlavných podmienok, musel po prvej prestávke a asi po troch hodinách svoju poslaneckú činnosť ukončiť.

Somogyi na príhodu spred 21 rokov spomína s úsmevom na tvári. V roku 1990 po revolúcií sa stal poslancom cez zväz študentov maďarskej národnosti v Bratislave. Hneď počas prvej prestávky však za ním prišli politici z českého Občianskeho fóra, ktorému šéfoval Václav Havel a povedali mu, že nespĺňa podmienku na vekový limit, keďže v čase sľubu nemal ešte 21 rokov. „Chýbalo mi k tomu len 40 dní, keďže sľub bol v januári a ja som dovŕšil 21. narodeniny v marci,“ povedal nám.

Somogyiho však najviac prekvapilo, keď za ním prišiel jeden z vysokopostavených funkcionárov verejného zhromaždenia. Ten mu ponúkol, že prepíšu dátumy narodenia, aby poslancom zostal. „Samozrejme som odmietol a neskôr, keď som v lete počúval rádio, zachytil som, že ho usvedčili zo spolupráce s ŠtB,“ reagoval Somogyi. Potom sa poslanec z politiky stiahol a vrátil sa do nej až minulý rok, keď kandidoval za SaS. Po voľbách sa stal už riadne zvoleným poslancom Národnej rady.

Parlament_rozhovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu