Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Monitoring 15 medveďov má stáť 1,1 milióna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Štátna ochrana prírody (ŠOP) podáva trestné oznámenie pre podozrenia z podvodu pri verejnom obstarávaní na likvidáciu lykožrútovej kalamity. Podozrenia má pri kontrakte ŠOP so súkromnou spoločnosťou LSO, ktorej zaplatili štátni ochranári za bývalého vedenia a tá si potom objednala služby od štátu o tretinu lacnejšie.

„Bohužiaľ, sú to zdedené kontrakty a ja nemôžem vypovedať zmluvy, v ktorých nie je chyba,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii s ministrom životného prostredia riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Zuskin.

Firma LSO nie je pre ŠOP nováčikom, spája sa s ňou aj kontroverzná štvorročná zmluva na monitoring 15 medveďov vo Východných Tatrách za 1,1 milióna eur. Zatiaľ čo kontrakt na likvidáciu podkôrnika je už pasé, spolupráca pri monitoringu medveďov by mala trvať ešte do roku 2013. ŠOP ju však nemôže vypovedať, ak v zmluve nenájde chybu. Zuskin dal vypracovať analýzu, ktorá žiadne pochybenia nenašla.

„Pôjdem až do krajností, aby som mohol rozviazať spoluprácu s touto spoločnosťou,“ vyhlásil na tlačovej konferencii minister životného prostredia József Nagy. Dodal, že je ochotný riskovať aj súdny spor. Kauza podľa neho nasvedčuje, že spoločnosť LSO mala s bývalým vedením ŠOP nadštandardné vzťahy.

Denník SME dnes upozornil, že štátny Environmentálny fond poskytol Štátnej ochrane prírody vyše 700–tisíc eur, za ktoré mali zabrániť šíreniu podkôrnika z ochranných pásiem s piatym stupňom ochrany. Ochrana vypísala tender, ktorý vyhrala súkromná firma LSO. Tá peniaze vzala a ako sprostredkovateľ zaplatila reálnym vykonávateľom ochranných opatrení – Lesom SR, Štátnym lesom TANAP a urbáru Vrbica. Z faktúr podľa SME vyplýva, že firma na transakcii získala takmer tretinu sumy, teda okolo 200–tisíc eur.

Nagy vidí problém v zle nastavených obstarávaniach v minulosti. Víťazom verejného obstarávania neboli reálni vykonávatelia prác, ale súkromná firma, ktorá práce sprostredkovala a mohla si dovoliť ponúknuť nižšiu cenu. Ak chcela ŠOP dodržať zákon, musela vybrať najnižšiu ponuku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu