Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Cena vzrástla stonásobne, miliónový podvod sa podľa súdu nestal!

Dušan Caban Zobraziť galériu (6)
Dušan Caban (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Cena pôdy stúpla vzrástla stonásobne, nikto za nič nemôže. Banskobystrický okresný súd v utorok oslobodil spod obžaloby exriaditeľa regionálneho Slovenského pozemkového fondu v Banskej Bystrici.

Dušan Caban (51) sa mal podľa prokuratúry dopustiť podvodu za vyše milióna eur (31,5 milióna korún). Nezaistil totiž riadne ohodnotenie pôdy vydanej reštituentom a jej cena neskôr narástla až 100 násobne.

„Som nevinný, celá kauza bola vytvorená na politickú objednávku,“ vyhlásil v záverečnej reči ex-riaditeľ.

Jeho nevinu nakoniec potvrdil aj senát okresného súdu. Vyhlásil, že konanie exriaditeľa nebolo trestným činom.

Obžaloba však trvala na svojom. Podľa nej sa obžalovaný exriaditeľ dopustil podvodu tým, že uviedol do omylu svojho nadriadeného pri návrhu na bezodplatný prevod pozemkov.

„Škoda bola spôsobená vo výške viac ako 31 miliónov slovenských korún. Rozhodnutie súdu považujeme za nezákonné, preto sme sa odvolali,“ povedal prokurátor Rastislav Remeta.

Podľa prokuratúry SPF vydal pôdu reštituentom lacno ako poľnohospodársku, hoci sa vedelo, že je určená na výstavbu priemyselného parku.

Namiesto 117 korún na meter štvorcový si tak pýtal iba štyri až šesť korún. Majitelia následne pôdu predali súkromnej firme za 80 korún na meter štvorcový.

Od firmy ju odkúpilo mesto Banská Bystrica za neuveriteľných 654 Sk na meter štvorcový. Cena tejto pôdy tak stúpla až 100-násobne.

Obhajoba ale trvala na tom, že bývalý riaditeľ sa žiadneho podvodu nedopustil a verdikt súdu privítala. „Považujeme ho za správny, zákonný a spravodlivý,“ povedal obhajca Miloš Maďar.

Rozsudok však ešte nie je právoplatný a konečné slovo povie krajský súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu