Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MO: Víťaz vopred známy, tendre predražené o 1,73 milióna!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Protikorupčný úrad obvinil dvoch funkcionárov správ ministerstva obrany zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a machinácie pri verejnom obstarávaní.

Obvinenia súvisia so známym prípadom podnikateľa Miroslava D., prostredníctvom ktorého obvinení funkcionári údajne komunikovali s uchádzačmi do súťaže. Zistilo sa, že od júla 2009 až do tohtoročného júla zneužívali svoje postavenie a obchádzali podmienky verejnej súťaže. Štátne zákazky nastavili tak, aby ich mohli prideliť vopred dohodnutým súkromným spoločnostiam, za čo jeden z nich žiadal a prijal úplatok v hodnote 3 300 eur. Miroslava D. Úrad boja proti korupcii obvinil z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe už v auguste tohto roka. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová, obvinení sú stíhaní sú na slobode.

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky robí niekoľko desiatok obstarávaní ročne. Muž, ktorý v inkriminovanom období pôsobil ako zástupca riaditeľa správy prevádzky a údržby ministerstva obrany, zo svojej pozície vyhlasovateľa a organizátora verejných obstarávaní ovplyvňoval riaditeľov jednotlivých posádkových správ. Vopred im určoval víťaza súťaže na verejné obstarávanie. Dokonca určil aj ďalšie spoločnosti, ktoré oslovili na predloženie cenovej ponuky. Komunikoval aj so zástupcami spoločností prostredníctvom podnikateľa Miroslava D. Spoločnosti tak vedeli, že majú cenové ponuky úmyselne nadhodnotiť a zmanipulovať. Následne sa víťazom stala určená spoločnosť. Takýmto konaním nadhodnotili tendre najmenej o 1,73 milióna eur. Zástupca riaditeľa správy prevádzky a údržby okrem toho žiadal a prijal od uchádzača súťaže úplatok. Za 3 300 eur uchádzačovi sľúbil, že jeho spoločnosť vyhrá i napriek tomu, že nebude spĺňať podmienky. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil zástupcu riaditeľa z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, z prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až dvanásť.

V rovnakom období podobne konala aj riaditeľka posádkovej správy budov ministerstva obrany. Vedela, aké podmienky musí spoločnosť spĺňať, aby súťaž vyhrala. S uchádzačmi do súťaží tiež komunikovala prostredníctvom podnikateľa Miroslava D. Riaditeľka zneužila svoje právomoci a dôležité informácie a listiny poskytla zástupcovi jednej firmy. Tým tohto uchádzača uprednostnila a zvýhodnila pred ostatnými. Celková hodnota zmanipulovaných zákaziek predstavuje najmenej 48,7-tisíca eur. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil riaditeľku zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Hrozí jej trest odňatia slobody na dva až osem rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu