Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Projekty informatizácie sú údajne zle nastavené a predražené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Projekty informatizácie spoločnosti, ktoré rozbehla bývalá vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD), sú nesprávne nastavené a mnohokrát výrazne predražené. Vyplynulo to z výsledkov vládnej analýzy, ktoré dnes pred novinármi prezentovali zástupcovia kabinetu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Ministerstvo financií (MF), ktoré zodpovedá za informatizáciu verejnej správy, počas dvoch mesiacov analyzovalo viac ako tri desiatky projektov.

"Analýza potvrdila až neuveriteľnú mieru neporiadku a plytvania v oblasti informatizácie," povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). V mnohých prípadoch neboli dodržané pravidlá nároku na nenávratný príspevok z európskych zdrojov, dodal. Na projekty informatizácie verejnej správy boli s dodávateľmi doteraz uzavreté zmluvy v celkovej hodnote 465 miliónov eur, čo je približne polovica zo sumy vyčlenenej na túto oblasť. MF v analýze odhadlo, že zámery boli nadhodnotené o takmer polovicu.

"Najväčšie predraženie vidíme v oblasti informačných služieb, ale aj u licencií softvéru a hardvéru," priblížil Mikloš. Vyčerpať sa zatiaľ podľa neho podarilo iba 1,3 percenta z takmer 900 miliónov eur, ktoré sú určené na skvalitnenie služieb verejnej správy. MF navrhlo po analýze zrušiť žiadosť o nenávratný príspevok z únie v prípade trojice projektov na ministerstvách financií, práce a vnútra. Viaceré ďalšie zámery sa majú upraviť, zlúčiť, či odstrániť v nich závažné nedostatky.

Mikloš mnohým projektom vyčítal, že sú navzájom nekoordinované a po ich uskutočnení by nepriniesli úspory, ale naopak by predražili spravovanie úradnej agendy. Ministerstvo kultúry už skôr informovalo, že zastavilo najväčší kultúrny tender bývalej vlády - digitalizáciu kultúrneho dedičstva za 170 miliónov eur. Problémom podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) bolo, že s peniazmi mali nakladať súkromné firmy, hoci ich môžu čerpať len priamo kultúrne inštitúcie, múzeá či galérie.

"Máme pripravené výzvy a máme pripravené spustenie celého projektu," tvrdil dnes Krajcer. Digitalizáciu podľa neho budú robiť organizácie, ktoré spadajú pod ministerstvo kultúry, napríklad národné múzeum, knižnica, či galéria. "Toto sú tie organizácie, ktoré budú realizovať aj jednotlivé verejné obstarávania," doplnil Krajcer.

Projekt informatizácie spoločnosti predpokladá aj ďalšie rozšírenie širokopásmového pripojenia na internet. Vedúci Úradu vlády Viktor Nižňanský tvrdil, že takýto prístup na sieť naďalej chýba približne dvom pätinám obcí. Slovensko sa zaviazalo, že do roku 2013 ním pokryje celé územie.

Exminister financií Ján Počiatek odmieta obvinenia terajšieho šéfa rezortu Ivana Mikloša, podľa ktorého projekty v oblasti informatizácie boli predražené. „Ide o ukážku amaterizmu pán Mikloša a jeho kolegov,“ povedal dnes na tlačovej besede Počiatek. Podľa neho ide o názor, ktorý vygenerovala akási pseudokomisia, pričom nikto nevie, kto sú jej členovia, za akých podmienok boli vybraní a nie sú zverejnené ani analýzy, na základe ktorých by sa dali fakty relevantne porovnať.

Počiatek zdôraznil, že projekty v oblasti informatizácie verejnej správy patrili k najtransparentnejším v histórii Slovenska, pravidelne ich monitorovala Európska komisia a výhercovia vzišli z verejných obstarávaní. Pripomenul, že všetky projekty smerovali k tomu, aby slúžili občanom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu