Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová šéfka NIP: Honosné rekonštrukcie, nepotrebné brožúry

Jana Popovičová
Jana Popovičová (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Predchádzajúce vedenie Národného inšpektorátu práce nehospodárne nakladalo s verejnými financiami, uviedla to dnes na tlačovej besede nová riaditeľka inšpektorátu Jana Popovičová. Poukázala na šesť najmarkantnejších prípadov s celkovou hodnotou vyše 263 tisíc eur.

Úrad dal napríklad vytlačiť 50 000 brožúr a 10 000 kusov CD nosičov za 63 000 eur. „Ide o také ohromné množstvo, ktoré presahuje potreby úradu a ležia tu na sklade,“ informovala Popovičová.

Predchádzajúce vedenie inšpektorátu objednalo rekonštrukciu chaty Huty s celkovým nákladom 332 000 eur. „To je vzhľadom na hodnotu chaty neprimerané, preto sme to stopli a budú sa realizovať len práce na odstránení havarijného stavu. Tým pádom je nám nanič aj projekt za 27 000 eur," povedala nová riaditeľka inšpektorátu.

Upozornila aj na honosnú rekonštrukciu školiaceho strediska Malá Lučivná. „Bol tu zriadený ministerský trojizbový apartmán, kde len nábytok stál takmer 19 000 eur a stavebné práce ďalších vyše 28 000 eur,“ uviedla Popovičová. Dodala, že úrad ešte stavebnej firme vyplatil 33 000 eur za rekonštrukciu schodišťa. Popovičová poukázala aj na skutočnosť, že bývalý riaditeľ odboru riadenia inšpekcie absolvoval jazykový kurz na Malte za 2800 eur.

Inšpektorát za porušenia zákona pri rekonštrukcii sídla úradu v Košiciach už zaplatil na pokutách a penále 23 000 eur, pričom mu hrozí ešte pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie vo výške 33 000 eur. Ako uviedol hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy, vedenie na to upozorňuje ako na etický problém.

Alena Mirossayová z vedenia úradu uviedla, že urobia analýzu a ak sa zistí, že bol skutočne porušený zákon, obrátia sa na orgány činné v trestnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu