Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prieskumy kritizované Kaliňákom sú úplne v poriadku, tvrdí Palko

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko
Bývalý minister vnútra Vladimír Palko

BRATISLAVA - Prieskumy verejnej mienky, ktoré si nechalo vypracovať ministerstvo vnútra a ktoré kritizuje súčasný šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák, sú úplne v poriadku. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol poslanec Národnej rady SR za KDH a bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

Palko, pod ktorého vedením si rezort prieskumy dal vypracovať, tvrdí, že jeho cieľom na čele Ministerstva vnútra (MV) SR bolo zvýšiť dôveryhodnosť Policajného zboru a zvýšiť pocit bezpečnosti u občanov. To sa mu podľa jeho slov podarilo dosiahnuť aj vďaka tomu, že dopady svojich rozhodnutí overovali v prieskumoch. Palko tak reagoval na dnešné vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého z výsledkov kontroly prieskumov verejnej mienky vyplývajú viaceré podozrivé skutočnosti. Úrad kontroly ministra vnútra podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s prieskumami verejnej mienky, ktoré si nechalo vypracovať ministerstvo vnútra, keď mu šéfoval Vladimír Palko.

Jedným z porušení zákona, ktoré Kaliňák prezentoval na dnešnej tlačovej besede, bol fakt, že česká firma Takt, ktorá vypracovala prieskumy, vznikla len šesť mesiacov pred tým, ako sa prihlásila do verejnej súťaže. Palko však oponoval, že firma síce existovala iba pol roka v právnej forme ako s.r.o., ale dlhé roky predtým "ľudia, ktorí tú firmu tvorili, pôsobili iným právnym podnikateľským spôsobom v tej istej branži". Agentúra Takt bola vybratá vo výberom konaní. Navyše po tom, ako sa súťaž uskutočnila, urobil Úrad pre verejné obstarávanie na podnet jedného z účastníkov konkurzu kontrolu výberového konania a potvrdil, že bola v poriadku, upozornil Palko. Neskôr sa uskutočnili aj kontroly Najvyššieho kontrolného úradu a ani tie podľa exministra vnútra nič nezistili.

V tejto verejnej súťaži išlo "o zadanie hĺbkového kvalitatívneho prieskumu, vrátane podprahového vnímania, plus aj vyhodnotenia, také niečo Úrad pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) Štatistického úradu (ŠÚ) SR vôbec nerobí," uviedol Palko k námietke, že rezort nemal takúto súťaž vôbec vypísať, lebo mal dohodu so ŠÚ SR. Vladimír Palko sa tiež vyjadril k informácii o tom, že prieskumy sa na MV SR stratili. "Nezodpovedám za žiadne administratívne pochybenia, ktoré nastali možno celé mesiace po mojom odchode z ministerstva vnútra," konštatoval a zdôraznil, že prieskumy existujú aj v elektronickej podobe. Kaliňák však tvrdí, že v súčasnosti nevie, kde sa nachádzajú originály prieskumov. Dosiahnuť vysokú dôveryhodnosť Policajného zboru, dosiahnuť vysoký pocit bezpečia u občanov - to podľa Palka súvisí aj s tým "ako ľudia vnímajú aktivity všetkých pracovníkov ministerstva vnútra - od radového policajta, s ktorým prídu do styku až po ministra, ktorého vidia v televízii," konštatoval Palko, ktorý nepovažuje otázky v prieskumoch venované jeho osobe za zvláštne.

Prieskumov bolo spolu päť a ministerstvo vnútra za ne zaplatilo 4,9 milióna korún. Úrad kontroly MV v súvislosti s nimi podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, keďže podľa výsledkov jeho kontroly bol niekoľkonásobne porušený zákon, informoval dnes minister Kaliňák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu