Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Evakuujú tisíce ľudí, cunami hrozí celej oblasti Tichého oceánu

Z domov zostali len trosky
Z domov zostali len trosky (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Tichomorské centrum varovania pred cunami na Havajských ostrovoch dnes vydalo varovanie, ktoré neskôr výrazne rozšírilo.

Havajské úrady očakávajú, že ničivá vlna by mohla zasiahnuť aj ich pobrežie.

"Prebieha výskum s cieľom zistiť, či pre Havaj existuje hrozba cunami," uviedlo centrum, ktoré má sídlo na Ewa Beach západne od Honolulu.

Podľa počiatočných výpočtov by prvé vlny mohli zasiahnuť havajské brehy v sobotu o 2.59 (v piatok o 15.59 SEČ). Tamojšie úrady preto nariadili evakuáciu obyvateľstva z ohrozených oblastí.

Havajské ostrovy ležia asi 6 400 kilometrov východne od epicentra piatkových otrasov, ktoré dosiahli magnitúdu 8,9. Zemetrasenie, ktoré v Japonsku spôsobilo rozsiahle škody, vyvolalo vlny cunami, na čo reagovalo tichomorské centrum a vzápätí aj okolité krajiny.

Podľa skoršieho vyhlásenia cunami hrozilo na pobreží Ruska a Mariánskych ostrovoch, Guame, Taiwane, Filipínach, Marshallových ostrovoch, v Indonézii, na Papue-Novej Guinei, na Nauru, v Mikronézii a Havajských ostrovoch.

Novšie správy hovoria o ohrození pre celú oblasť Tichého oceánu, teda vrátane Austrálie, Južnej Ameriky a Antarktídy.

Ruské úrady už takisto vydali varovanie pred ničivými vlnami na Kurilských ostrovoch. Ministerstvo pre mimoriadne situácie potvrdilo, že je "vyhlásené varovanie pred možnými (vlnami) cunami" a lode musia opustiť prístavy. Úrady súčasne potvrdili, že na ostrove Sachalin a v susedných oblastiach už evakuovali okolo 11-tisíc obyvateľov. Vlny by totiž mohli zasiahnuť niekoľko dedín na pobreží. Podľa úradov na Kamčatke cunami nehrozia.

Evakuáciu pobrežných oblastí nariadili aj na Filipínach. Okolo 17.00 miestneho času (10.00 SEČ) očakávajú metrové vlny, ktoré zasiahnu súostrovie Batanes. Úrady nariadili presun obyvateľov do oblastí vyššie ako päť metrov nad morom.

Úrady na Mariánskych ostrovoch takisto zareagovali na blížiacu sa hrozbu a začali s evakuáciou ľudí "z nízko položených oblastí".

Indonézia obyvateľov východnej oblasti krajiny upozornila, aby boli na vlny pripravení. V ohrození je celá oblasť Tichého oceánu, avšak nie všetci sa môžu dostatočne pripraviť, blížiaca sa vlna totiž môže byť vyššia ako najvyššie položené miesto na niektorých z ostrovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu