Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Po zemetrasení už 29 mŕtvych, v jadrovej elektrárni horí!

Zemetrasenie spôsobilo aj požiare Zobraziť galériu (6)
Zemetrasenie spôsobilo aj požiare (Zdroj: SITA)

TOKIO - Pri silnom zemetrasení a následných vlnách cunami v Japonsku zahynulo dnes najmenej 29 ľudí, vyplýva z doterajších informácií japonskej vlády a polície.

V jadrovej elektrárni v meste Onagawa v severovýchodnej provincii Mijagi vypukol požiar. Podľa prevádzkujúcej spoločnosti Tohoku Electric Power spozorovali dym vychádzajúci z turbínovej haly, separátnej od reaktora, a príčinu požiaru vyšetrujú. Neobjavili sa žiadne správy o rádioaktívnych únikoch ani zraneniach. Susedná prefektúra Fukušima medzitým oznámila, že chladiaci systém v jadrovej elektrárni spoločnosti Tokyo Electric Power funguje, čím poprela predošlú správu o jeho poruche.

Japonské médiá tiež informovali, že vláda rozhodla o vyhlásení mimoriadneho stavu v súvislosti s jadrovými elektrárňami, ku ktorému dochádza v prípade potvrdenia úniku rádioaktivity alebo zlyhania chladiaceho systému. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) medzitým oznámila, že štyri japonské jadrové elektrárne, ktoré sa nachádzajú najbližšie k epicentru zemetrasenia, bezpečne zastavili prevádzku.

MAAE sleduje situáciu v Japonsku, ktorému ponúkla pomoc v prípade potreby, ako aj informácie o tom, ktoré krajiny a nukleárne zariadenia by mohli ohrozovať vlny cunami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu