Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Počet obetí stúpa, nezvestných je 88-tisíc: Pátrajú po jedenástich Slovákoch

Zaplavené mesto Zobraziť galériu (7)
Zaplavené mesto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Silné zemetrasenie, ktoré s magnitúdou 8,9 zasiahlo dnes Japonsko a vyvolalo ničivé vlny cunami, si už vyžiadalo najmenej 400 obetí. Úrady však už oficiálne hlásia neuveriteľných 88-tisíc nezvestných.

Naša diplomacia potvrdila, že v zasiahnutej oblasti sa zrejme nachádzajú jedenásti Slováci. Spojené štáty už oznámili, že začali s evakuáciou pobrežia Kalifornie. Svet zaplavili fotografie, akú spúsť spôsobil prírodný živel. Zničené budovy, ľudí v panike behajúcich po uliciach a požiare. Seizmológovia varujú pre hrozbou, že vlny zasiahnu aj ďalšie štáty Tichého oceánu, vrátane Austrálie a Nového Zélandu.

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami zemetrasenia mali byť slovenskí občania. Stále však pátrajú po jedenástich z nich. "Máme informácie o jedenástich slovenských občanoch, ktorí by sa mohli nachádzať v širšej oblasti postihnutej zemetrasením. Zatiaľ sa nám s nimi nepodarilo spojiť," hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. "V súvislosti so zemetrasením sme na našej ambasáde v Tokiu posilnili diplomatickú službu. V prípade potreby sa môžu naši občania telefonicky obrátiť na naše veľvyslanectvo v Tokiu, prípadne na Stredisko ministerstva pre pomoc a služby občanom," dodal Schwarzbacher. Jedna Slovenka sa ministerstvu ozvala, nenachádza sa však v bezprostredne ohrozenej zóne a je v poriadku.

Známych môžete hľadať cez Google

Hľadať informácie o príbuzných sa snaží pomôcť aj firma Google. Tá zriadila vyhľádač Japan Person Finder, na ktorej sa môžu prihlásiť aj Slováci. Podľa japonských médií si zemetrasenie vyžiadalo zatiaľ 400 obetí. Japonsko o 14:46, teda o 6:46 nášho času zasiahlo v oblasti asi 382 kilometrov severovýchodne od Tokia zemetrasenie, ktoré spôsobilo škody najmä v prefektúre Mijagi. Nefunguje ani doprava, štyri milióny domácností je bez elektrickej energie. Na jeden z pláži už našla polícia 300 tiel. Ľudia mali len pätnásť minút na útek. Oficiálna japonská agentúra Kyodo už oznámila, že počet nezvestných je 88 000. Aktualizované správy pritom pripomínajú vývoj z pred siedmych rokov, keď v Indonézií zahynulo vyše 100-tisíc ľudí. Vtedy prvé správy tiež hovorilo o stovkách obetí.

Zničená krajina

Po otrasoch zasiahla pobrežie krajiny vlna cunami, ktorá odnášala lode, autá aj celé budovy. Silné otrasy zasiahli aj hlavné mesto Tokio, kde ľudia vybiehali v panike do ulíc. Pri Tokiu horí ropná rafinéria, rozsiahle požiare zaznamenali aj v ďalších postihnutých mestách. Na celom území Japonska zastavili akúkoľvek dopravu, keďže seizmológovia varujú pred ďalšími otrasmi. Asi štyri milióny domácností ostali bez elektrickej energie. Ľudia sa schádzajú v evakuačných centrách.

Zmizol celý vlak s pasažiermi

Vlak z mesta Sendai práve prechádzal najviac postihnutou oblasťou a pravdepodobne ho strhli tsunami. Úrady zatiaľ nevedia, koľko ľudí sa v ňom nachádzalo. Ničivé vlny tsunami tiež odniesli loď s asi 100 ľuďmi na palube. Počet obetí bude s najväčšou pravdepodobnosťou rásť, čo naznačuje obrovský rozsah spôsobených škôd.

Správy hovoria o tom, že vlna cuanmi už zasiahla aj Kurilské ostrovy, Havaj a Filipíny. Úrady týchto štátov zatiaľ žiadne škody nehlásia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu