Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zemetrasenie zasiahlo aj Havaj, prichádza cunami!

Zničené Japonsko
Zničené Japonsko (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Zemetrasenie s magnitúdou 4,5 zasiahlo dnes Havajské ostrovy, ktorých obyvatelia sa pripravovali na možné prílivové vlny cunami po mohutnom zemetrasení v Japonsku.

Vzhľadom na hrozbu cunami na Havaji nariadili v noci miestneho času evakuáciu všetkých pobrežných oblastí. Úrady preventívne uzavreli hlavné letiská na najmenej troch ostrovoch a americké námorné sily nariadili všetkým vojenským lodiam ostať na základni Pearl Harbor na podporu prípadných záchranných operácií.

Zemetrasenie spôsobila vulkanická činnosť sopky Kilauea na hlavnom ostrove Havaj, ktorá od oživenia minulú sobotu chrlila lávu a vyvolala ďalšie menšie otrasy. Neobjavili sa po ňom správy o zranenia ani škodách.

Prvé vlny cunami očakávajú na Havajských ostrovoch okolo 3.00 h miestneho času (14.00 h SEČ).

Pri ostrovoch Wake, Midway a Guam, ležiacich západne, morské sondy predtým zaznamenali zvýšenie hladiny oceánu do dvoch metrov oproti bežnému stavu.

Úrady nariadili evakuáciu z nízko položených oblastí aj na americkom ostrove Guam v západnom Pacifiku. Miestna svedkyňa pre agentúru Reuters povedala, že v čase očakávanej prvej vlny žiadne cunami neprišlo, ďalšie však mohli zasiahnuť ostrov v najbližších štyroch hodinách.

Obávané cunami nezasiahli ani Taiwan, kam dorazili len menšie vlny vo výške okolo 12 centimetrov, informovala taiwanská tlačová agentúra CNA. Pohotovosť pred cunami odvolali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu