Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Belousovová a Štefanov podporili zúženie imunity

Anna Belousovová a Igor Štefanov
Anna Belousovová a Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes posunul na ďalšie schvaľovanie zmenu ústavy a úpravu Trestného poriadku, na základe ktorých sa má obmedziť imunita poslancov a sudcov. Zostať by mala len na výroky a hlasovanie v parlamente. O zmenách rozhodne Národná rada definitívne v septembri. Koalícia nemá na presadenie návrhu dostatok hlasov; potrebuje preto podporu najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD, ktorá však už skôr odmietla zníženie ochrany sudcov.

Za posunutie návrhu na zmenu ústavy do druhého čítania hlasovalo 81 zo 144 prítomných poslancov. Okrem koalície predlohu podporili aj poslanci opozičnej SNS Anna Belousovová a Igor Štefanov. Naopak, s návrhom na presunutie rokovania o oklieštení imunity na september neuspel Smer-SD.

"Hlasovala som za preto, lebo mi zrušenie poslaneckej imunity nevadí, dokonca som za to, aby poslanci nemali imunitu ani v pléne Národnej rady, pretože posledné udalosti svedčia o tom, že "nová politická kultúra", ktorú vniesla nová politická garnitúra, je absolútny suterén," povedala Belousovová. Pozornosť vzbudila v utorok, keď poslancovi vládnej SaS Igorovi Matovičovi dala v parlamente facku. Belousovovej sa údajne nepáčilo, že ju vo svojom článku v regionálnych inzertných novinách oslovil "Anča".

V prípade schválenia materiálu parlament už nebude musieť odobriť návrhy na trestné stíhanie poslancov. Doteraz sa viacerí volení zástupcovia ľudu počas svojho pôsobenia v Národnej rade vyhli stíhaniu; v predchádzajúcom volebnom období napríklad poslanec vtedajšieho vládneho Smeru-SD Ján Kvorka, ktorý v roku 2006 údajne zbil muža.

Norma tiež počíta s oslabením imunity ústavných sudcov, sudcov všeobecných súdov a generálneho prokurátora. Na ich trestné stíhanie by tiež nemal byť potrebný súhlas Ústavného súdu, s výnimkou vzatia do väzby.

"Hlavným zámerom ústavného zákona je predchádzať možnému zneužívaniu sudcovskej a poslaneckej imunity ich nositeľmi pri iných činnostiach, na akých ochranu boli pôvodne určené," obhajovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) pred poslancami návrh zmeniť ústavu.

Ak normy definitívne schváli parlament a podpíše prezident, zmeny začnú platiť od novembra. V polovici septembra sa pritom na podnet vládnej SaS uskutoční aj referendum, v ktorom by sa k poslaneckej imunite mali vyjadriť voliči.

Zúženie poslaneckej imunity sľubovali voličom už viaceré vládne koalície. Napríklad na jar 2008 vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) stiahol svoj návrh na zrušenie poslaneckej imunity po tom, ako poslanci z koalície aj opozície hlasovanie o tomto bode niekoľkokrát zablokovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu