Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Padli obvinenia pre nástenkárov: Exministrom SNS hrozí až 20 rokov!

Marián Janušek a Igor Štefanov
Marián Janušek a Igor Štefanov

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ požiadal prokuratúru, aby žiadala parlament o zbavenie poslaneckej imunity poslanca za SNS Igora Štefanova. Obvinený by mal byť aj istý Marián J. Jeho iniciály sa zhodujú s predchodcom Štefanova.

Ten patrí k pätici obvinených za nástenkový tender, voči ktorým vyšetrovateľ vzniesol obvinenie v utorok.

Štefanov je prvým poslancom v tomto volebnom období, o ktorého zbavenie imunity žiadajú orgány činné v trestnom konaní. V minulom volebnom období pôsobil ako minister výstavby a regionálneho rozvoja. Nastúpil po Mariánovi Janušekovi, ktorého musela SNS stiahnuť pre nástenkový tender po tlaku premiéra Roberta Fica. Fico napokon odvolal aj Štefanova.

Ako dnes informoval minister vnútra Daniel Lipšic, obvinený je aj istý Marián J. Jeho iniciály sa zhodujú s predchodcom Štefanova.

"Teraz nemôžem hovoriť, o ničom neviem," uviedol v prvej reakcii pre topky M. Janušek.

"Včera bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Zároveň bol daný podnet dozorujúcej prokurátorke na zbavenie imunity piateho podozrivého, ktorý je poslancom NR SR. Vyslovené bolo obvinenie inžinierovi M. J. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní, zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedol. Ostatným bolo vznesené obvinenie za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní.

Podľa Lipšica je podozrenie, že išlo o zmanipulovaný tender určený vopred určenej firme a obvineným hrozí až 20 rokov väzenia. "Konaním prišlo ku škode vo výške 3,6 miliardy korún. Ide o jednu z najzávažnejších káuz, kde sú podozriví vysokopostavení predstavitelia bývalej vlády," konštatoval.

V tendri uspel jediný účastník - konzorcium, v ktorom sú firmy Avocat a Zamedia blízke Jánovi Slotovi. Súčasťou zákazky boli niekoľkonásobne predražené logá, služby a televízne šoty.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a koaličný partner SNS vo Ficovej vláde v minulosti prirovnal nástenkový tender ku „klientelizmu ako Brno a Londýn“.

Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu aj Úradu pre verejné obstarávanie preukázali, že nástenkový tender bol v rozpore so zákonom. Tender napadla aj Európska komisia, ktorá začala konanie voči Slovensku pre porušenie Zmluvy o zriadení Európskeho spoločenstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu