Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koaliční lídri chcú Štefanova pred súdom, Fico zatiaľ čaká na Trnku

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA – V kauze nástenkového tendra sa zrejme postaví pred súd aj súčasný poslanec SNS Igor Štefanov. Na rozdiel od ďalších štyroch obvinených ho chráni imunita, no za jej zbavenie bude hlasovať celá koalícia. Národniara už môže zachrániť iba to, ak generálny prokurátor návrh na zbavenie poslaneckej imunity nepodá.

Štvorkoalícia sa zhoduje, že nebude poslanca SNS brániť pred spravodlivosťou. Béla Bugár z Mostu-Híd tvrdí, že zahlasujú za. „To určite, my sme sa aj v minulosti vždy zachovali podobne. Parlament by nemal brániť ďalšiemu vyšetrovaniu,“ povedal nám. Pridal sa aj šéf parlamentu a SaS Richard Sulík. „Samozrejme, každý návrh na zbavenie imunity podporíme,“ reagoval.

KDH, ktorej minister vnútra Daniel Lipšic o obvinení dnes informoval, nevidí ani inú možnosť, ako zbavenie imunity podporiť. „Predpokladám, že aj teraz poslanci vytvoria podmienky na to, aby sa pán poslanec mohol na súde obhajovať,“ uviedol podpredseda KDH Pavol Abrhan. Najsilnejšia koaličná strana SDKÚ tiež chce, aby sa Štefanov zodpovedal zo svojich činov. „Budeme hlasovať za,“ potvrdil nám hovorca strany Michal Lukáč.

SNS návrh logicky nepodporí a tvrdí, že Lipšic chce týmto prípadom iba zahmlievať skutočné problémy v polícii. Štefanov mobilný telefón nedvíhal. Opozičný Smer sa zatiaľ k hlasovaniu nevyjadruje, kým nebude jasné, či generálna prokuratúra podá návrh do Národnej rady. "Ak sa tak stane, oboznámime sa s ním a následne zaujmeme postoj,“ dodala hovorkyňa strany Silvia Glendová.

Na to, aby Štefanova zbavil parlament imunity, stačia hlasy koalície. Potrebný je totiž len súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu