Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Koalícia zachránená, ale stále krehká, tvrdí politológ

Miroslav Kusý
Miroslav Kusý

Napriek rozhodnutiu troch Obyčajných ľudí zotrvať v klube SaS zostáva koalícia krehká. Tvrdí to politológ Miroslav Kusý.

"Formálne sa podarilo zachrániť väčšinovú koalíciu, ale ich hlasovanie je pre budúcnosť veľmi neisté," skonštatoval povedal Kusý.

Sulíkovci sa s trojicou poslancov dohodli, že ak ich kolega Igor Matovič založí politickú stranu, budú môcť z klubu SaS odísť bez toho, aby vrátili mandát. Podľa Kusého tým jasne deklarovali svoj postoj.

"Matovič povedal, že sa pri hlasovaní bude riadiť svojím svedomím. Preto je predpoklad, že sa rovnako budú správať aj ostatní traja napriek tomu, že zostávajú v klube SaS," konštatuje Kusý.

Líder hnutia Matovič sa stal nezávislým poslancom po tom, čo ho 10. februára sulíkovci vylúčili z klubu. Osudné sa mu stalo hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu ku koaličnej novele zákona o štátnom občianstve spoločne s opozíciou.

Matovič na dnešnom brífingu povedal, že chce nový politický subjekt založiť pred budúcimi parlamentnými voľbami. Podľa Kusého pôjde o stranu so slabým jednotiacim putom a veľmi neistou budúcnosťou. Pripomína, že nezávislí poslanci môžu byť ideovo a politicky veľmi rozmanití a ich strana nemôže vzniknúť na princípoch, na ktorých politické strany vznikajú.

"Bude to čudný konglomerát, pokiaľ sa nevytvorí, pretože tých poslancov nebude viazať nič dohromady, len to, že sú nezávislí, a tým nezávislí aj jeden od druhého," dodal.

Traja poslanci za SaS Jozef Viskupič, Martin Fecko, Erika Jurinová z hnutia Obyčajní ľudia po dnešku zostávajú v poslaneckom klube SaS.

Koalícii tak v parlamente zostáva väčšina, pri rozhodovaní môže rátať so 77 hlasmi zo 150 zákonodarcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu