Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Trikrát za rok: Hrad má osvetlenie za takmer 750 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kancelária Národnej rady kúpila za minulého vedenia špeciálne osvetľovacie zariadenie za takmer 750 tisíc eur. V súčasnosti sa nepoužíva, keďže nie je určené na bežné osvetlenie a je preto uskladnené v priestoroch hradieb Bratislavského hradu.

Informovala o tom šéfka Komunikačného odboru Beáta Skyvová. Dodala, že zariadenie je určené na osvetlenie Hradného paláca, hradieb vrátane špeciálneho príležitostného osvetlenia.

"Špeciálne svetelné efekty boli využité iba párkrát. Počas minuloročného slávnostného odhalenia sochy Svätopluka na hrade, majstrovstiev sveta vo futbale a na Silvestra," povedala.

Bývalý šéf KNR Viktor Stromček v reakcii uviedol, že KNR sa snaží týmito informáciami "prekrývať témy, ktoré trápia koalíciu". Zdôraznil, že osvetlenie sa používa takmer dva roky. "Čo sa týka špeciálnych svetelných efektov, použilo sa viackrát. Vždy, keď sme chceli hrad nasvietiť pri vhodných príležitostiach," objasnil. Prevažná časť zariadenia je podľa neho namontovaná na hrade a používať sa môže kedykoľvek. Dodal, že ak niekto tvrdí opak, úmyselne klame a zavádza.

Pokiaľ ide o technológiu, ktorou sa robia špeciálne svetelné efekty, tú nebolo možné počas rekonštrukcie hradu namontovať. "Mohlo by prísť k jej poškodeniu," vysvetlil s tým, že po rekonštrukcii bude možné osadiť aj túto časť zariadenia. Podľa neho už mohla byť namontovaná, a aj hrad už sa mohol využívať, keby bola dokončená rekonštrukcia.

Skyvová informovala, že zariadenie bolo zakúpené v rámci celkovej investície do rekonštrukcie Bratislavského hradu a areálu. "Osvetlenie bolo súčasťou šiesteho dodatku k zmluve o rekonštrukcii s celkovým nákladom 747.060,68 eur s DPH," uviedla s tým, že suma zahŕňa rad komponentov tohto špeciálneho osvetlenia ako sú káble, reflektory, počítačové príslušenstvo a iné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu