Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS: Lekári by mohli liečiť chorých marihuanovými prípravkami

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lekári by mohli liečiť ťažko chorých pacientov marihuanovými prípravkami. Možné by to však bolo iba v špeciálnych prípadoch. Použitie takýchto prípravkov by malo byť prísne kontrolované.

S legalizáciou marihuany výlučne na lekárske účely počíta pozmeňovací návrh, ktorý má pripravený strana SaS, k novele zákona o omamných a psychotropných látkach z dielne ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Tou by sa mal parlament zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní na aktuálnej schôdzi.

O podpore pozmeňovacieho návrhu bude SaS ešte rokovať s koaličnými partnermi. Poslanec Národnej rady SR Peter Kalist (SaS) zdôrazňuje, že nejde o žiadnu dekriminalizáciu či legalizáciu marihuany. "Nejde o jointy. Je to zabezpečenie jej beztrestného užívania pre ľudí, pacientov, väčšinou ťažko chorých, ktorým táto liečba slúži na zmiernenie ich utrpenia a na zlepšenie kvality ich života," vysvetlil.

Pripomenul, že v súčasnosti sa marihuanové prípravky nemôžu používať ani len na lekárske účely. Podotkol, že tieto látky by mohli pomôcť napríklad pacientom s ťažkým onkologickým ochorením, ktorí po chemoterapii často zvracajú a bolesti im lekári tíšia opiátmi. Tie však podľa Kalistových slov síce bolesť utíšia, ale spôsobia takémuto pacientovi ďalšie zvracanie.

"A prípravky na báze tetrahydrokannabinolu (THC) príznaky zvracania tlmia," zdôraznil Kalist. Je preto presvedčený, že takémuto pacientovi by mohli lekári vďaka marihuanovým prípravkom pomôcť aspoň čiastočne zlepšiť kvalitu jeho života. "Odstránením bolesti, kŕčov a príznakov zvracania," vymenoval. Zároveň informoval, že tieto látky sa používajú aj napríklad na podporu liečby AIDS. Kalist upozornil, že používanie marihuanových prípravkov by podliehalo veľmi prísnemu režimu.

"Bol by identický s režimom oveľa silnejších psychotropných látok, ktoré sa dnes predpisujú. Ako napríklad opiáty, ktoré sú podstatne nebezpečnejšie, čo sa týka závislosti. Sú na to špeciálne recepty a prísna evidencia," objasnil s tým, že v žiadnom prípade sa nebudú dať marihuanové prípravky len tak predpisovať u lekára. Presne ako u opiátov aj v tomto prípade by podľa Kalista mohla spomínané prípravky predpisovať iba úzka špeciálna skupina lekárov.

"Dostupné by teda boli len na lekársky predpis za presne určených podmienok a dávky a jednotlivé podmienky určí ministerstvo zdravotníctva vyhláškou," priblížil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu