Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zhabanú marihuanu chcú dávať chorým

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PRAHA - Okolo 400 kilogramov marihuany, ktorú každoročne zabaví a zničí česká polícia, by sa mohlo využívať na výrobu liečiv, píše sa v piatkovom vydaní denníka Lidové noviny.

S revolučnou myšlienkou prišli kriminalisti z Kladna a proti nej nie je ani ministerstvo spravodlivosti. Je to nádej pre ľudí s roztrúsenou sklerózou alebo napríklad Parkinsonovou chorobou.

"Určite to má logiku," pripustil šéf justície Jiří Pospíšil. Jedným dychom však dodáva, že by bolo nutné zabrániť tomu, aby "distribúcia zaistenej mäkkej drogy prebiehala v rozpore so zákonom". V Česku sa doteraz lieky vyrábané z konope predávať nesmú, prebieha tu len pár štúdií účinkov konopných látok na ľudský organizmus, uvádzajú Lidové noviny.

Odborníci sa k iniciatíve využívať zhabanú marihuanu vo farmaceutickom priemysle stavajú rezervovane. "Vnímam pozitívne, že sa o tom začína uvažovať," citujú Lidové noviny napríklad Michala Miovského z 1. lekárskej fakulty UK. Upozorňuje ale na riziko, že takéto konope spravidla rastie za nekontrolovaných podmienok.

Ministerskí úradníci zase na jednej strane pripúšťajú, že konope môže mať liečebné účinky, zároveň však podľa Lidových novín varujú, že "nie sú presne popísané negatívne účinky pri liečbe".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu