Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trápne, pokrytecké, neviem, čo to je, reaguje Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Poslanec Igor Matovič, ktorého dnes líder strany SaS Richard Sulík vylúčil z poslaneckého klubu, tvrdí, že hlasoval podľa svedomia, dodržal dohodu a predsa ho vylúčili.

"Dohoda spočívala v tom, že koalícia nás nebude nútiť hlasovať proti svojmu svedomiu," vyhlásil.

Matovič dnes proti vôli koalície hlasoval s opozičným Smerom-SD v prípade návrhu novely zákona o štátnom občianstve. Návrh mal byť podľa jeho slov potopený s tým, že on zaň zahlasuje.

"Trápne, pokrytecké, neviem, čo to je," komentoval Sulíkovo rozhodnutie. Zároveň kritizoval, že ho vylúčila strana, ktorá má slobodu v názve. V parlamente chce naďalej hlasovať podľa svojho svedomia.

Sulíka má však podľa svojich slov stále rád a domnieva sa, že šéf SaS konal pod tlakom Bélu Bugára. "On ma navrhol nejako potrestať a Sulík sa z toho pokaká a rovno ma vylúči z klubu. Obaja sa včera so mnou dohodli na riešení. Neviem čo je to za konanie," povedal. Podľa neho ani Mečiar nevylučoval svojich poslancov za to, ak niekedy hlasovali s opozíciou.

Matovič si myslí, že koalícia ho úmyselne oklamala, keďže chceli dosiahnuť iba to, aby sa neprijala novela Smeru-SD. "Podľa mňa dopredu vedeli, čo urobia. Sľúbili mi, že môžem hlasovať s Ficom a teraz ma za to vylúčia," povedal. Paralelu vidí s letom 2010, keď mu sľúbili, že vládny program sa bude aktualizovať aj o návrhy Obyčajných ľudí. "Ako sme to podpísali, tak už na druhý deň Sulík aj samotná premiérka Iveta Radičová, ktorá s celým textom súhlasila, to spochybňovali. Vraj aktualizácia vládneho programu nie je možná. Opili nás rožkom rovnako ako mňa včera večer, aby dosiahli svoje," priznal s tým, že naňho našili pascu.

Na dnešnom rozhodnutí klubu SaS sa mu nepozdáva, že nedostal priestor na vysvetlenie. "Ja som tam strávil asi 20 sekúnd, bola to bleskovka. Boli to ľudia bez názoru, ktorí sa nepýtali," vyhlásil.

Odpovedi ohľadom zakladania vlastnej strany sa vyhol. "Uvidíme. Napriek tomu, že ma koalícia odhodila ako vyvrheľa, si myslím, že predčasné voľby nie sú riešenie. Dúfam, že si to uvedomia," odkázal.

Pobavene doplnil, že už dostal ponuku od inej politickej strany. "Jeden kádehák došiel, s tým, že 'my sme sa vlastne jedného zbavili a jeden by sa nám zišiel'," priznal. Rady KDH totiž nedávno opustil exprimátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu