Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Špeciál už letí na Slovensko, na palube 45 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny špeciál už odletel z Hurgady na palube má 45 ľudí - 27 z Káhiry a 18 z Hurgady Z nich je 36 Slovákov, osem Čechov a jedna občianka Maďarska, informovali z ministerstva zahraničných vecí.

"Vládny špeciál, pomocou ktorého je zabezpečená evakuácia našich občanov, ktorí dlhodobo žijú a pracujú v Káhire, je pripravený na odlet z Hurgady do Bratislavy. Všetci pasažieri sú v poriadku a tešia sa na prílet na Slovensko," písal na Facebooku pred pár minútami hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher, ktorý je v Egypte. 

Vyslanie vládneho špeciálu odsúhlasila v stredu vláda. „Vzhľadom na napätú situáciu, ktorá vládne v Egypte, ten vývoj nie je predvídateľný,“ reagoval po rozhodnutí kabinetu šéf diplomacie Mikuláš Dzurinda. V krajine je približne sto dlhodobo pôsobiacich a pracujúcich Slovákov, ich situáciu mapujú a ponúkajú im pomoc. Vedia o záujme asi 50 ľudí, ktorí by let využili. Vládny špeciál by z Káhiry mal letieť aj do Hurgady.

Občanom SR, ktorí sa nachádzajú v Egypte, odporúčajú kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Káhire na telefónnom čísle 0020 233357544, prípadne na satelitnom spojení +882 16 3333 5718 alebo sa obrátiť na Stredisko MZV SR pre pomoc a služby občanom 004212 5978 5978.

Krízový štáb MZV SR považuje situáciu v Egypte za nestabilnú a nepredvídateľnú. Preto stále platí odporúčanie našim občanom v najbližších dňoch necestovať do Egypta. Rezort diplomacie tiež upozorňuje občanov, aby o svojom pobyte v Egypte informovali MZV SR prostredníctvom registračného formulára občanov SR cestujúcich do zahraničia na www.mzv.sk/Register. Prípadne aby tak urobili občania, ktorí vedia o pobyte svojich príbuzných v Egypte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu