Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Rodiny našich diplomatov utekajú z Egypta

Vládny špeciál TU 154
Vládny špeciál TU 154

BRATISLAVA/KÁHIRA - Vypálené budovy, tanky na uliciach, desiatky mŕtvych a situácia v Egypte sa stále viac dramatizuje. Aj preto sa naše úrady rozhodli konať. Vláda už zajtra vyšle do krajiny špeciál, ktorý má priniesť domov asi stovku ľudí pracujúcich alebo žijúcich v Egypte. Majú byť medzi nimi aj rodinní príslušníci našich diplomatov.

O vyslanie špeciálu požiadal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Jeho rezort totiž asi po dvoch týždňoch nepokojov vyhodnotil situáciu ako neudržateľnú. „Vzhľadom na pokračujúcu napätú situáciu a vychádzajúc z predpokladu, že situácia sa tak skoro neupokojí, sa vláda rozhodla vyslať do Egypta letecký špeciál TU 154 M pre transport občanov, ktorí nás požiadali o pomoc,“ povedal pre Topky hovorca ministerstva Ľubomír Schwarzbacher.

Podľa neho nemá ísť o turistov, ktorí tam vycestovali prostredníctvom cestovných kancelárií. Ak sa však nájde miesto v lietadle, zoberú aj ich. Špeciál má odletieť zajtra skoro ráno a už poobede by mali byť všetci Slováci z Egypta v bezpečí doma. Najskôr má vyzdvihnúť ľudí žijúcich v Káhire, kde sú nepokoje najväčšie.

Na ministerstve zahraničných vecí nám potvrdili, že odletieť má aj asi 30 rodinných príslušníkov našich pracovníkov na zastupiteľstve. Celková kapacita vládneho špeciálu je do 180 miest. Podľa našich informácií bude medzi nimi aj rodina samotného veľvyslanca Petra Zsoldosa (58), manželka Adrieni a jeho syn. Schwarzbacher sa k tomu vyjadrovať nechcel.

„Fungovanie veľvyslanectva nebude v žiadnom prípade ohrozené. Pán Zsoldos aj naďalej zostáva v Káhire,“ odpovedal Schwarzbacher na otázku, či odletí aj ambasádor. Následne má špeciál vyzdvihnúť dvanástich občanov z Hurghady. Keď sme sa snažili zistiť bližšie informácie priamo na veľvyslanectve, povedali nám, že nemôžu vec komunikovať, pretože sú všetci zainteresovaní na zajtrajšej evakuácii.

Nepokoje v Egypte vyvolali protivládne protesty, ktoré sa začali šíriť aj v ďalších krajinách na severe Afriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu