Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľad by mal vydržať na Donovaloch až do leta!

Ľadové igloo Zobraziť galériu (7)
Ľadové igloo

BANSKÁ BYSTRICA - Na Donovaloch postavili unikátny ľadový tábor. Tvoria ho tri objekty v tvare igloo vytvorené celé z ľadu. Ide o jedinečnú atrakciu, ktorá na Slovensku ešte nebola.

Ľadové objekty v blízkosti stanice lanovky na Donovaloch v časti Záhradište stavalo 40 dobrovoľníkov celé dva týždne. Použili pritom 1200 metrov kubických technického snehu, čo po stlačení predstavuje asi 720 ton ľadovej masy.

„Podarilo sa nám vytvoriť projekt, ktorý je v našich nadmorských výškach a v našom klimatickom prostredí technologickým unikátom,“ povedal autor myšlienky a realizátor Juraj Bartko. Detaily však prezradiť odmietol so zdôvodnením, že ide o ich know-how.

Tri ľadové igloo sú vo výške 920 metrov nad morom, čo je v porovnaní s podobnými objektami v Alpách, či na severe Európy dosť nízko. Napriek tomu je vo vnútri stála teplota, ktorá sa pohybuje od -5 do -8 stupňov Celzia.

„Neobávame sa ani oteplenia. Celý objekt totiž žije svojím vnútorným tepelným životom, úplne samostatným a vonkajšia teplota naň nemá vplyv,“ doplnil. Podľa jeho odhadu sa obrovská masa ľadu bude topiť celé mesiace a uvidia ju ešte aj turisti, ktorí prídu na Donovaly až v lete.

Keďže ide o slovenský unikát, ľadový tábor si prichádzajú obzrieť lyžiari a turisti. Môžu si tam oddýchnuť po namáhavom dni v horách. Niektorí odvážlivci však v objatí ľadu môžu stráviť aj noc.

“Potrebujú iba dobré oblečenie a kvalitné spacáky. Ako podklad tu máme špeciálny materiál, takže sa nemusia báť, že by im bola zima,“ vysvetlil autor jedinečného ľadového tábora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu