Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dzurindovu vládu dnes vymení Ficov kabinet

Robert Fico, ktorý sa dnes stane premiérom, zostavil vládu so SNS a ĽS-HZDS.
Robert Fico, ktorý sa dnes stane premiérom, zostavil vládu so SNS a ĽS-HZDS.

BRATISLAVA - Vládu Mikuláša Dzurindu dnes vystrieda nový ľavicový kabinet na čele s Robertom Ficom. Novú vládu vymenuje prezident Ivan Gašparovič po tom, čo prijme demisiu pôvodných ministrov. Do funkcií tiež nastúpia noví poslanci, ktorí na ustanovujúcej schôdzi parlamentu zložia poslanecký sľub.

Robert Fico, ktorý sa dnes stane premiérom, zostavil vládu so Slovenskou národnou stranou a Ľudovou stranou-Hnutím za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS). Experti očakávajú, že táto koalícia zájde oproti iným koaličným možnostiam najďalej v rušení reforiem predchádzajúcej pravicovej vlády.

Predseda Smeru-sociálnej demokracie však do vlády za svoju stranu nominoval aj viacerých nestraníkov. Funkcie ministra zahraničných vecí sa ujme Ján Kubiš, ktorý doteraz pôsobil ako vyslanec Európskej únie pre strednú Áziu, ministrom obrany má byť bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva František Kašický. Post ministra financií preberie zvolený poslanec a 35-ročný manažér Ján Počiatek, novým ministrom vnútra bude podpredseda Smeru Robert Kaliňák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu