Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dzurindov kabinet v utorok schváli svoju demisiu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Vláda Mikuláša Dzurindu sa zíde v utorok naposledy, aby schválila svoju demisiu. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Maruška. Prezidentov hovorca Marek Trubač potvrdil, že hneď po abdikácii vlády vymenuje Ivan Gašparovič novú vládu Roberta Fica. Predpokladá, že to môže byť v utorok podvečer, keďže menovaniu bude predchádzať ustanovujúca schôdza parlamentu a zasadnutie vlády, potvrdzujúce demisiu v zmysle ústavy.

Premiér Mikuláš Dzurinda si zatiaľ schôdzku s prezidentom nedohodol. Novú vládu bude tvoriť Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS. Počet členov zostane nezmenený. Budúce vládne strany si zastúpenie v kabinete rozdelili v pomere 11:3:2 . Dvaja predsedovia koaličných partnerov, ĽS-HZDS a SNS, stále vedú spor o ochranu osobnosti. Vladimír Mečiar vlani zažaloval Jána Slotu za dva jeho výroky. Neprekáža mu to však v účasti v novej koalícii. Žaloby stiahnuť nemieni, ale verí, že sa to vyrieši, pretože treba rozlišovať osobné a štátne záležitosti.

Budúca vládna koalícia chce vydržať štyri roky a uspokojiť aj tých občanov, ktorí majú iný politický názor. Chce garantovať práva menšín a pokračovať v proeurópskej politike vrátane plnenia záväzkov voči Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. Mečiar zároveň trvá na tom, aby sa vyriešili politické útoky bývalej vlády voči jej oponentom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu