Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kancelária NR SR začala hromadne prepúšťať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prvých 24 zamestnancov, s ktorými sa Kancelária Národnej rady SR rozlúči v rámci hromadného prepúšťania, opustí svoje miesta k 1. februáru.

Do konca júna ich bude spolu 44. Od začiatku volebného obdobia už klesol počet zamestnancov zhruba o dvadsať, k 1. júlu by malo z pôvodných 451 tabuľkových miest zostať 386. "Prepúšťanie nikdy nie je pre nikoho príjemná vec, ale myslím si, že číselné argumenty sú jasné," vysvetlil vedúci Kancelárie NR SR Michal Nižňan dôvod tohto kroku.

Ľudia, ktorých miesta zrušili a odchádzajú bez výpovednej lehoty, dostanú podľa toho, v akej platovej triede boli zaradení a ako dlho boli zamestnancami, štvor alebo päťmesačné odstupné v rámci kolektívnej zmluvy. Medzi prepúšťanými sú aj viacerí ľudia, ktorí v kancelárii pracovali dlhé roky. "Nedával som riaditeľom mená, lebo nemôžem vedieť posúdiť, kto zo 400 ľudí, ktorí tu pracujú, potrebný je a kto nie je," priblížil Nižňan. Napríklad z Odboru účelových zariadení, konkrétne z Častej-Papierničky, odchádzajú dvanásti. Kancelária sa už rozlúčila aj s viacerými zamestnancami v štátnej službe, niektorí odchádzajú v rámci hromadného prepúšťania. Zopár zamestnancov patrilo medzi tzv. dosadených, teda získali miesto "po známosti" bez ohľadu na kvalifikáciu, tí už v kancelárii nepracujú. Takých bolo podľa Nižňana asi päť.

"Či ich bolo nejako viac alebo nie, netuším. Napríklad mená ľudí v strážnej službe areálu Bratislavského hradu nepoznám a či tam boli nejakí lobisti, v štýle tuto mi Fera zamestnaj, tak to ja vám nepoviem," poznamenal. Ako však tvrdí, nikdy nepozeral na zamestnancov tak, že to sú „Stromčekovi“ (bývalý vedúcu Kancelárie NR SR Viktor Stromček) ľudia a teraz prídu jeho. „Samozrejme, že som sa časom dozvedel, čo ľudia očakávali. Mysleli si, že prišiel nový kancelár s novou politickou stranou, ktorá nikdy nebola pri moci, tak sa všetko kompletne vymení a dá zarobiť svojim. Nič také sa však nestalo," zdôraznil.

S prepúšťaním je od začiatku februára spojená aj nová organizačná štruktúra. "Osem odborov bude v tej štruktúre nastavených tak, že sekčný riaditeľ bude zároveň aj šéfom jedného z odborov v rámci sekcie ," priblížil Nižňan. Niektoré doteraz existujúce odbory zlúčili, napríklad odbor európskej agendy so zahraničnými vzťahmi, iné zrušili ako odbor účelových zariadení. Zrušených je aj viac oddelení. Nižňan od svojho vymenovania do funkcie vymenil troch riaditeľov odborov. Pripúšťa, že zamestnanci mali zo zmien obavy, no nič z toho sa nepotvrdilo. "Niekedy stačí vymeniť kľúčového človeka a potom sa to dá. Lebo to, že ste riaditeľ, ešte neznamená, že viete viesť ľudí. A to sa ukázalo na viacerých odboroch," poukázal Nižňan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu