Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Západných Tatrách 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASNÁ – Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier trvá i dnes od nadmorskej výšky 1700 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň, v ostatných pohoriach mierne, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

O aktuálnej situácii informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Zvýšená pravdepodobnosť uvoľnenia lavín pretrváva predovšetkým pri dodatočnom zaťažení nestabilnej snehovej pokrývky strmých žľabov a ďalších terénnych nerovností. Na slnkom osvietených svahoch hrozí aj možnosť samovoľného padania malých a stredných lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -12 do -6 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý prevažne severovýchodný vietor s rýchlosťou do 15 km/h, prípadne bolo úplné bezvetrie. Nový sneh počas uplynulých 24 hodín nepripadol. Na toto ročné obdobie má snehová pokrývka stále len podpriemernú výšku a veľmi nerovnomerné rozloženie.

Horské chrbty a hrebene sú dlhodobo vyfúkané až na skalnatý či trávnatý podklad, ale v žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sa nachádzajú nebezpečné nestabilné dosky a vankúše z previateho novšieho snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu