Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Tatrách stále 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASNÁ – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo Vysokých Tatrách. V ostatných pohoriach Slovenska je iba minimálna hrozba vzniku lavín, 1. stupeň.

O aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej. Snehová pokrývka ojedinelých strmých svahov so sklonom nad 40 stupňov je stále len mierne spevnená. Jej veľké dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavínových zosuvov.

Naďalej nie je príliš pravdepodobný výskyt veľkých spontánnych lavín. Dnes ráno bolo na horách zamračené. Takmer všade slabo snežilo. Pri miernom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala od -18 do -6 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný vietor severných smerov s rýchlosťou do 50 km/h.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo niekoľko cm snehu. V predchádzajúcom období rozložil silný vietor celkovo podpriemernú snehovú pokrývku veľmi nerovnomerne. Niektoré horské chrbty a hrebene vyfúkal až na trávnatý a skalnatý podklad. Málo stabilné snehové útvary sú naviate predovšetkým v žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu