Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na horách hrozia lavíny, vietor fúka rýchlosťou až 55 km/h

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom silného vetra je sneh previevaný a ukladaný do žľabov, múld a na záveterné úbočia, kde sa nachádzajú a naďalej tvoria málo stabilné, snehové dosky, vankúše, preveje.

Uvoľnenie lavín je možné pri mechanickom zaťažení na strmých svahoch so sklonom 40 stupňov. Ojedinele najmä pri oteplení možnosť samovoľného zosuvu menších lavín.

Ráno bolo na horách polooblačno, miestami hmlisto. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do -1° C. Na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý, miestami vo vysokých polohách Tatier silný prevažne západný vietor s rýchlosťou v nárazoch cez 55 km/hod.

Za uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol, ale vplyvom silného vetra je sneh previevaný do žľabov, múld , niektoré horské chrbty a hrebene sú vyfúkané na trávnatý a skalnatý podklad. V exponovaných častiach terénu sú vytvorené málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Celková výška snehovej pokrývky je podpriemerná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu