Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za smrť chorého druha, ktorého týrala, dostala päť rokov

Súd pri ukladaní trestu zohľadnil mentálnu zaostalosť Evy P. a skutočnosť, že žila na samote, kde na riešenie zložitých situácií bola odkázaná sama na seba.
Súd pri ukladaní trestu zohľadnil mentálnu zaostalosť Evy P. a skutočnosť, že žila na samote, kde na riešenie zložitých situácií bola odkázaná sama na seba.

BANSKÁ BYSTRICA - Na päť rokov odňatia slobody v najľahšej nápravnovýchovnej skupine odsúdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 46-ročnú Evu P. z obce Lukovištia v okrese Rimavská Sobota. Uznal ju vinnou, že zanedbaním starostlivosti zapríčinila smrť 51-ročného druha Jána Hanesa.

Eva s Jánom žila v dome jeho otca blízko obce, v časti zvanej Pustatina od roku 1991. Spolu mali dve dcéry a jedného syna. Ján pracoval v miestnom poľnohospodárskom družstve. Jeho zdravotný stav sa zhoršoval a od januára 2000 sa stal invalidným dôchodcom. Neskôr sa nedokázal ani sám postaviť na nohy a bol plne odkázaný na starostlivosť družky. Tá ho však zanedbávala, nedávala mu jesť a odopierala mu i nevyhnutnú osobnú a hygienickú starostlivosť. Podľa prokurátora Ján v mučivých útrapách zomrel 6. novembra 2004 na následky ťažkého hnisavého zápalu pľúc s opuchom mozgu. V čase smrti mal iba 42 kilogramov. Jánovo telo bolo v špinavých šuštiakoch, vo výkaloch, pričom na nohách mal prirastené ponožky.

Deň pred smrťou Jána navštívili policajti. Našli ho zamknutého v zadebnenej miestnosti bez svetla a vo veľmi zlom stave. Nedalo sa s ním komunikovať a iba chrčal. Policajti o veci informovali nadriadených a požadovali, aby na miesto prišiel policajný výjazd z Okresného riaditeľstva PZ a lekár. Tí však prišli až po Jánovej smrti.

Psychologička označila Evu P. za človeka, ktorý pri činnosti potrebuje dohľad, usmernenie a v záťažových situáciách je bezradný. Podľa znalkyne nechcela vedome druhovi ublížiť. Obžalovaná sa cíti za smrť Jána vinná, tvrdí však, že druhovi ublížiť nechcela. Nariadením súdu boli dve dcéry Eve P. a jej druhovi odobraté z výchovy a umiestnené v špeciálnej internátnej škole. S rodičmi žil iba 8-ročný syn Janko, na ktorom nebohý údajne veľmi lipol. Keď Eva P. odchádzala z domu, syna s otcom zamykala v izbe, na ktorej bolo okno zadebnené doskami. V roku 2003 porodila syna, ktorého otcom je sused.

Súd pri ukladaní trestu zohľadnil mentálnu zaostalosť Evy P. a skutočnosť, že žila na samote, kde na riešenie zložitých situácií bola odkázaná sama na seba. Nestotožnil sa s názorom obžaloby, že Eva P. konala v priamom úmysle usmrtiť druha. Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaná sa odvolania vzdala, ale hneď po vyhlásení rozsudku sa odvolal prokurátor. Žiadal pre Evu P. vyšší trest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu