Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Situácia v Šalove, kde trojica chlapcov otrávila pitnú vodu, je napätá

Ľudia sú stále nútení piť vodu z cisterny. Jedna cisterna vody stojí asi 1 000 Sk.
Ľudia sú stále nútení piť vodu z cisterny. Jedna cisterna vody stojí asi 1 000 Sk.

ŠALOV - Napätie v Šalove (okr. Levice) by sa dalo krájať. Obyvatelia tejto obce už majú plné zuby vláčenia nádob s pitnou vodou, ktorú im denne vozí cisterna z Pastoviec. Vodu v ich studniach totiž minulý týždeň otrávili traja miestni školáci.

Väčšina nezamestnaných Šalovčanov včera dostala peňažné sociálne dávky. Viacerí sa teda potúžili alkoholom a nadávali na pôvodcov ich trápenia. Malí vinníci (7, 9, 10), z toho dvaja súrodenci, tento týždeň postupne absolvujú rozhovory so sociálnou kurátorkou a zrejme ich čaká ústav. „Je to tu dramatické, ľudí sa snažíme upokojovať,“ hovoria komunitné sociálne pracovníčky Tunde Fuxhoferová a Katarína Urbanová.

V čase, keď si ľudia berú vodu z cisterny, sa v okolí občas pre istotu objavujú aj policajné hliadky. Na šalovskom majeri zvanom Šándor je voda pitná a Štefan Bige (51), ktorý tam žije, nosí vodu sestre do dediny. Polícia rieši prípad ako priestupok proti vodnému hospodárstvu a krádež vlámaním. Chlapci minulý týždeň v utorok vnikli do málo obývanej chalupy, kde našli prášok na chemické postreky na hrozno. Asi 1,5 kíl fungicídov (prípravkov proti chorobám rastlín) nahádzali do studne na dvore. Hygienici v obave, že sa nakazili aj spodné vody, zakázali do odvolania piť vodu zo všetkých studní v dedine.

Hovorca Inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek povedal, že hoci majú právo udeľovať v takýchto prípadoch sankcie, tentoraz to bude pokuta skôr v teoretickej rovine. „Situáciu totiž spôsobili maloleté deti,“ dodal. Jedna cisterna vody stojí obec asi 1 000 Sk, ak situácia potrvá dlhšie, starosta Šalova Ľudovít Kassai sa obáva, že to Šalov zloží na kolená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu