Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

STV: Haváriu slovenského armádneho lietadla An-24 zavinila posádka

Pri leteckom nešťastí zahynulo 42 vojakov. Zobraziť galériu (11)
Pri leteckom nešťastí zahynulo 42 vojakov.

BRATISLAVA/PRAHA - Januárovú nehodu slovenského armádneho lietadla An-24, ktoré sa zrútilo pri maďarskej obci Hejce, zavinila zrejme posádka. Z doterajšieho vyšetrovania totiž vyplýva, že lietadlo malo špatne nastavený rádiovýškomer. Prístroj mal posádku varovať pred nebezpečným priblížením stroja k zemi. Informovala o tom včera Slovenská televízia (STV).

Armáda tvrdí, že presná príčina nešťastia so 42 obeťami definitívne stanovená ešte nebola. "Jediným prístrojom, ktorý je na prekážku mohol upozorniť, bol rádiovýškomer. Ten však nemal nastavenú signalizáciu nebezpečnej výšky. Pokiaľ by bola nastavená, havária sa nemusela stať," tvrdí STV. Televízia s odvolaním sa na zdroje z prostredia vyšetrovacej komisie ďalej uviedla, že lietadlo v dobe nehody malo vysunutý podvozok. Piloti podľa STV možno včas nespozorovali kopec, do ktorého potom lietadlo narazilo.

Hovorca armády Milan Vanga televízii povedal, že príčina nehody definitívne stanovená nebola. "Zatiaľ neprevažuje názor ohľadom príčiny nehody ani na jednu, ani na druhú stranu. Stále je to, ako sa hovorí, päťdesiat na päťdesiat, ľudský faktor s technickou poruchou," poznamenal Vanga. Kým sa definitívne nepotvrdí, že haváriu nespôsobila technická porucha, ministerstvo obrany stroje An-24 do vzduchu nepustí. Ostatné lietadla pravdepodobne začnú lietať už tento týždeň, dodala ČT.

V troskách armádneho lietadla An-24 zahynulo 19. januára 42 pasažierov. Väčšinu obetí tvorili príslušníci slovenského kontingentu KFOR, ktorí sa vracali z Kosova. Leteckú katastrofu prežil len nadporučík Martin Farkaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu