Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Csáky: Nevyťahujem maďarskú kartu, len plním volebný program

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Vicepremiér Pál Csáky odmieta, že by novelou zákona o označovaní obcí v jazyku národnostných menšín vyťahoval pred voľbami maďarskú kartu. "Nevyťahujem maďarskú kartu. Bola to dohoda z Koaličnej rady z januára," uviedol pre agentúru SITA. Jeho iniciatíva má s voľbami spoločné iba to, že posunutím volieb nastala časová tieseň pri plnení vládneho programu.

Csáky zdôraznil, že novelou zákona sa nemenia názvy obcí, umožní len popri slovenskom názve aj historické pomenovanie. Dosiaľ nemohli mať dvojjazyčné pomenovanie obce nazvané po slovenských dejateľoch. Návrat k pôvodnému názvu by sa mal dotknúť aj rusínskych obcí, kde menšina podľa posledného sčítania v roku 2001 dosiahla dvadsaťpercentný podiel. Zmena zákona je súčasťou naplnenia Charty regionálnych a menšinových jazykov, ktorú ministerstvá pripomienkovali pred rokom a pol. Je to priorita SMK a súčasť vládneho programu, konštatoval Csáky.

Podpredseda strany Smer-sociálna demokracia Dušan Čaplovič obvinil v nedeľu Csákyho, že vyťahuje národnostnú kartu a nerieši skutočné sociálne problémy obyvateľov v jazykovo zmiešaných oblastiach. Podľa neho ide o predvolebný ťah, lebo sa snaží postaviť človeka proti človeku a zmobilizovať maďarského voliča na etnickom princípe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu