Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Fico: Figeľ klame, KDH podľa príslovia zarevala hora a porodila myš

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica klame, pretože od začiatku musel vedieť, čo sa deje v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Fico pri tom poukázal na personálne prepojenie Figeľa s predstaviteľmi v BVS. Upozornil, že šéfa dozornej rady BVS Karola Koladu menovali tiež za šéfa dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti. Kolada v pondelok vysvetľoval spolu s Andrejom Ďurkovským predsedníctvu KDH, čo sa deje v BVS. „Ako sa môže zbavovať KDH zodpovednosti, keď Kolada pôsobí v NDS ako šéf dozornej rady. Prvé prepojenie na Figeľa,“ uviedol Fico na tlačovej besede v súvislosti s vyjadrením Figeľa, že centrála KDH nezasahovala do rozhodnutí samosprávy.

Fico tiež upozornil, že v predstavenstve BVS je Ján Rafajdus. „Nech Figeľ vyvráti, či jeho manželka bola šéfkou sekretariátu Ďurkovského. Je to tá istá, čo teraz pôsobí na sekretariáte u Figeľa,“ opýtal sa. Ak je to pravda, potom to potvrdzuje personálne prepojenie na Figeľa. Fico zároveň upozornil na meno Jaroslav Néma. „Poprie Figeľ, že je to jeho osobný priateľ, ktorý je členom predstavenstva BVS? Nemôže sa Figeľ na tlačovej besede tváriť, ako by prišiel práve z Vatikánu a KDH je sväté. Musel vedieť, čo sa v spoločnosti robilo,“ vyhlásil.

Podľa Fica rozhodnutie Ďurkovského odísť z KDH nie je vyvodením žiadnej zodpovednosti, ale len jeden otčenáš za smrteľný hriech. Fico si myslí, že Ďurkovský bude dva mesiace čakať a po prehrmení kauzy sa do KDH vráti. Celá tlačová konferencia KDH by sa dala podľa neho zhrnúť do slovenského príslovia Zarevala hora a porodila myš. "To, čo predviedli kresťanskí demokrati, zodpovedá charakteristike tohto príslovia“.

KDH pred voľbami a v opozícii utekalo podľa Fica s každou hlúposťou na Generálnu prokuratúru a podávalo trestné oznámenia na Smer, hovorili o čistej, transparentnej politike a tvárili sa ako najčistejší na svete. „KDH nemalo nikdy svätožiaru. Podľa toho, čo predviedli včera, je zrejmé, že súčasťou koalície je strana, ktorej netransparentnosť, ústretovosť zahraničným firmám je veľmi blízka,“ zdôraznil. Podľa Fica ľudia, ktorí boli nominovaní KDH, ukradli pitnú vodu v Bratislave. „Kontrola nad pitnou vodu sa dostala z rúk Bratislavy a štátu do rúk ľuďom blízkym KDH. Táto strana sa nikdy nezbaví zodpovednosti za toto rozhodnutie,“ dodal.

Smer-SD odmieta podľa Fica farizejské riešenie. „Typické farizejské riešenie KDH, tváriť sa, že vždy robili čistú politiku. Tvária sa, že svätožiara ich bude chrániť. KDH nesie plnú zodpovednosť za krádež pitnej vody v Bratislave,“ povedal šéf Smeru-SD. Je zvedavý, čo povie na to Iveta Radičová. Myslí si, že zoberie zase psíka, s ktorým sa pôjde ukázať a na tlačovku pošle hovorcu. Radičová podľa neho nemôže nič urobiť proti KDH, ako nemohla nič urobiť proti ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi. Umyje si vraj ruky ako Pilát.

„Nikdy sme nemali žiadne ilúzie o KDH,“ konštatoval Fico, ktorý čaká na hollywoodske gestá ministra vnútra Daniela Lipšica o tom, ako treba bojovať proti klientelizmu, keď priamo v jeho strane sa to deje. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák doplnil, že KDH nepreukázalo snahu zvrátiť veci v BVS cez svojich nominantov, pretože súčasný stav im vyhovuje.

Ďurkovský v pondelok vzdanie sa členstva v strane oznámil predsedníctvu hnutia. To jeho zámer akceptovalo. „Navrhol som, že sa vzdám členstva v KDH. Predsedníctvo môj návrh akceptovalo. Členstva sa vzdávam, aby som neublížil KDH,“ povedal Ďurkovský novinárom po šesťhodinovom rokovaní straníckeho predsedníctva. Do KDH sa chce vrátiť, keď budú vysvetlené kauzy, ktoré sa mu pripisujú. Ďurkovský však neuvažoval, že by sa vzdal aj poslaneckého mandátu. Zdôvodňoval to tým, že získal 11 000 preferenčných hlasov. V parlamente chce naďalej podporovať vládnu koalíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu