Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sulík: Ficova vláda by páchala ešte väčšie zlo

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak by strana Sloboda a Solidarita nevznikla, naďalej by tu podľa predsedu strany Richarda Sulíka vládla ľavicová vláda na čele s Robertom Ficom a páchala možno ešte väčšie zlo a rabovačky, ako to bolo do roku 2010.

Sulík preto vznik súčasnej vlády považuje za najväčší prínos jeho strany. Ako uviedol dnes na tlačovej besede pri hodnotení prvého polroku účasti SaS vo vláde, súčasný kabinet napráva hriechy, ktoré minulá vláda napáchala. „SaS zastavila rozkrádanie v tejto krajine. Potvrdzuje sa, že sme strana odborníkov. Naši ministri ako celok sú najkvalitnejší,“ vyhlásil.

Sulík priznal, že SaS aj spravila chyby. „Vieme si ich priznať a učíme sa z nich. Robíme ich menej,“ vyhlásil. Za veľkú chybu považuje Liberálny dom, za ktorú sa voličom ospravedlnil. Za chyby považuje aj svoj let do Salzburgu alebo obed s veľvyslancami. Podľa neho strana ide odhodlane napĺňať svoj program. „Sme si vedomí, že sa nám nepodarí naplniť všetko, ale ideme do toho s úprimnou snahou. Urobíme všetko pre to, aby bol naplnený sľub o zavedení odvodového bonusu,“ dodal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál zdôraznil, že nová vláda podporuje mladé rodiny, čím plní programové vyhlásenie vlády. Na podporu mladých rodín tento rok je v rozpočte vyčlenených o 105 miliónov eur viac ako v roku 2010. „Zaviedli sme poriadok do systému nemocenských dávok. Odstránili sme anomáliu, podľa ktorej poberatelia rodičovského príspevku nemohli pracovať. Odstránili sme diskrimináciu náhradných rodín. V zákone o sociálnom poistení sme odstránili výnimky. Je to prvý nevyhnutný krok k ďalším zmenám, ako je zavedenie superhrubej mzdy,“ upozornil Mihál na najdôležitejšie oblasti, ktoré sa mu za pol roka v kresle ministra podarili.

Minister hospodárstva Juraj Miškov upozornil, že rezortu sa podarilo usporiť 16 miliónov eur v druhom polroku roka 2010 a to zavedením elektronických aukcií. „To by v budúcnosti malo ušetriť 40 percent nákladov,“ uviedol v súvislosti s elektronickými aukciami. Jeho cieľom je zlepšovanie podnikateľského prostredia.

Podľa ministra obrany Ľubomíra Galka nové vedenie rezortu zastavilo bezhlavé rozkrádanie na ministerstve. „Podávame trestné oznámenia, ak odhaľujeme porušenia zákonov,“ uviedol. Ako príklad uviedol nákup člnov bez motorov. Pripomenul, že ozbrojené sily pomáhali pri záchrane ľudí a majetkov pri povodniach a pri zosuvoch pôdy. Upozornil tiež na zvýšenie ich kreditu v zahraničí. Podľa neho zvýšenie počtu vojakov v Afganistane bolo tentokrát finančne kryté. „Ocenením pôsobenia v zahraničí je ponuka pre SR pôsobiť ako vedúca krajina v misii juh ALTEA v Bosne a Hercegovine. Túto ponuku zvažujeme,“ povedal. Galko chce z ministerstva obrany spraviť transparentné a funkčné ministerstvo. Chce dokázať, že rezort môže fungovať bez korupčných škandálov.

Na ministerstve kultúry SaS splnila jeden z významných predvolebných sľubov – vznik RTVS, čo je začiatok reformy verejnoprávnych médií na Slovensku, ktorej výsledkom bude záchrana verejnoprávneho vysielania. „My sme mali odvahu začať túto reformu. Na rade je transformácia TA SR,“ zdôraznil minister kultúry Daniel Krajcer. Rezort nastavil prísnejšie pravidlá pri fungovaní Audiovizuálneho fondu. Pripomenul tiež vypovedanie jedného z najhorších kontraktov, a to zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu