Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PRÁVE TERAZ Vodca Daeš je mŕtvy

Abu Bakr Bagdadí Zobraziť galériu (4)
Abu Bakr Bagdadí (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské letectvo pri nálete na poradu vedenia Islamského štátu zrejme zabilo vodcu tejto teroristickej organizácie Abú Bakra Bagdádího. Nálet zabil aj ďalších vysokopostavených pohlavárov islamistov. Bagdádího autorite v hierarchii Islamského štátu sa zatiaľ nikto nevyrovnal.

Nálet bol podniknutý ešte na konci mája na južnom predmestí sýrskeho mesta Rakka, ktoré je baštou islamistov. Rusi o nálete vopred informovali Američanov. Nálet podnikli stíhacie bombardéry Su-35 a Su-34 ešte v noci na 28. mája na južnom predmestí sýrskeho mesta Rakka, ktoré je baštou islamistov. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany s tým, že smrť vodcu IS overuje.

PRÁVE TERAZ Vodca Daeš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Pri desaťminútovom nálete prišli o život ďalší vysokí pohlavári IS, ako aj tri desiatky poľných veliteľov strednej úrovne a tri stovky bojovníkov IS z telesnej stráže vedenia.

Abú Bakr al-Bagdádí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Ruské letectvo pôsobí v Sýrii od predminulej jesene. Nasadené bolo k podpore síl prezidenta Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku. Bagdádího fotky sú z videa publikovaného islamistami v jednej z mešít v irackom Mosúle, kde kázal veriacim. Odvtedy jeho obraz médiá nepriniesli.

Jediné video Abú Bagdádího

V posledných rokoch bolo niekoľkokrát ohlásené Bagdádího zabitie či zajatie, ale nakoniec sa tieto správy nepotvrdili. Zatiaľ naposledy Bagdádí oslovil svojich stúpencov z nahrávky vlani v novembri. Vyzval vtedy svojich ľudí, aby pokračovali v boji proti "neveriacim a nechali ich krv tiecť prúdom". V minulosti sa skrýval v irackom Mosule, podľa správ z tohtoročného marca však už mosulské bojisko opustil a ukrýval sa v púšti medzi civilistami.

Kto je Abú bakr al-Bagdádí

Podľa irackých tajných služieb sa abú Bakr Bagdádí narodil ako Ibrahim Avada Ibrahim Badr 28. júla 1971 v Samare. Keď v roku 2003 Američania podnikli inváziu do Iraku, mal pôsobiť ako klerik v jednej z tamojších mešít. Na univerzite v Bagdade získal doktorát z islamských štúdií a potom krátko učil na univerzite v Tikríte. So svojou prvou ženou má dve dcéry a dvoch synov, jedného syna má aj s druhou manželkou.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Syrian Democratic Forces, via AP, File))

K rebelom sa pripojil už v roku 2003 po americkej invázii do Iraku, v rokoch 2005-2007 bol údajne vo väznici v americkom tábore Bucca. V máji 2010 sa stal vodcom predchodca IS, Islamského štátu v Iraku a Levante (Isil), skupiny, ktorá sa stala najbohatšou, ale aj najbrutálnejšou džihádistickou organizáciou sveta. Isil už v roku 2013 dobyl prvé územia v Sýrii a Iraku - v Sýrii využil prebiehajúcej občianskej vojny a v Iraku nestabilitu bagdadskej vlády. V roku 2014 potom odštartoval veľkú ofenzívu v Iraku.

Niektoré zdroje tvrdia, že už počas vlády Saddáma Husajna sa Bagdádi radikalizoval. Iné zase tvrdia, že sa radikalizoval v americkom zajateckom tábore Bucca, kde mal byť zadržaní štyri roky spolu s ďalšími radikálmi z al-Kájdy. Následne sa stal vodcom al-Kájdy v Iraku, ktorá sa neskôr pretransformovala na organizáciu, ktorá sa postupom času začala nazývať Islamský štát v Levante. Onedlho sa zlúčila s ďalšou teroristickou organizáciou al Nusra front v Sýrii.

Náboženstvo mieru

Islamisti vyhlásili 29. júna 2014 na ovládaných územiach Iraku a Sýrie kalifát, teda vládu hlavy moslimskej obce, pod názvom IS. Jeho najvyšším vodcom sa stal práve Bagdádí, ktorý okrem iného vyhlásil, že "islam nikdy nebol náboženstvom mieru, ale boja." Na verejnosti sa Bagdádí objavoval len veľmi zriedka.

Patril k najhľadanejším teroristom sveta. USA na jeho dolapenie či smrť už v októbri 2011 vypísali odmenu desať miliónov dolárov, ktorú vlani v decembri zvýšili na 25 miliónov dolárov.

Hľadanie nástupcu

Iracké zdroje uviedli, že v prípade Bagdádího smrti bude IS nútený hľadať jeho následníka, ktorý ale nebude mať autoritu, akú mal Bagdádí. Za jeho tajomníka sa považuje Ijád Ubajdí, ktorý bol v bezpečnostných zložkách bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna.

Bagdádí tiež odoprel poslušnosť vodcovi al-Kájdy Zavahrímu, ktorý Bagdádímu nariadil, aby vypratal pole v Sýrii a prenechal tamojšie operácie odnoži al-Kájdy.

Viac o téme: DaešAbu Bakr Bagdadí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu