Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Finále súboja o Mósul začalo: Iracké sily spustili útok na Staré mesto

Iracké vládne sily Zobraziť galériu (2)
Iracké vládne sily (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracké sily spustili dnes útok na mósulské Staré mesto, poslednú štvrť pod kontrolou Daeš, informovala spravodajská stanica BBC. Mósul je druhým najväčším mestom v Iraku.

Na operácii sa zúčastňujú iracké špeciálne jednotky, ako aj riadna armáda a federálna polícia. Džihádisti obsadili mesto v lete 2014 počas bleskového postupu v severnej a centrálnej časti krajiny. Irak začal masívnu operáciu zameranú na jeho opätovné získanie spod rúk Daeš minulý rok v októbri, pripomína agentúra AP.

Predpokladá sa, že v mósulskom Starom meste sa nachádza zhruba 150.000 civilistov, ktorých militanti používajú ako ľudské štíty, tvrdí OSN s tým, že ich podmienky sú "zúfalé", najmä čo sa týka potravín a pitnej vody.

Mósul
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bram Janssen, File)

Odkedy sa začala mósulská operácia, iracká armáda civilistov nabáda, aby zostali vo svojich obydliach, čím sa zabráni masovému vysídľovaniu a premiestňovaniu obyvateľstva. Navyše, bojovníci Islamského štátu utekajúcich civilistov sústavne ostreľujú z ručných zbraní i mínometnými granátmi.

Viac o téme: DaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu