Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prievidza v strachu: V lesoparku žije medvedica s mláďatami! Týmto miestam sa určite vyhýbajte

Výskyt medvedice s mláďatami v oblasti Lesoparku
Výskyt medvedice s mláďatami v oblasti Lesoparku (Zdroj: Facebook/Mesto Prievidza)

PRIEVIDZA - Mesto Prievidza upozorňuje na svojom profile na sociálnej sieti, že v lesoparku nad mestom sa pravidelne vyskytuje medvedica s mláďatami.

„Na základe snímkov z fotopascí v poľovnom revíri HÁJE upozorňujeme obyvateľov na výskyt medvedice s mláďatami v oblasti Lesoparku,“ píše mesto na svojom profile. Fotopasce pritom zvieratá nezaznamenali len raz, naopak na záberoch z jedného miesta sa vyskytujú opakovane. „To naznačuje jej trvalú prítomnosť v tejto lokalite.“

Legislatívu k výskytu medveďa treba prijať v zrýchlenom režime, tvrdí Taraba (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Obyvatelia a návštevníci lesoparku by mali preto zvýšiť opatrnosť. Medveď sa síce ľuďom snaží vyhnúť, no ak ho človek prekvapí, môže zaútočiť. Obzvlášť medvedica si svoje mladé dôkladne stráži.

 

Od začiatku roka bolo zaznamenaných 8 prípadov stretov či útokov medveďa na človeka u nás. Pre porovnanie, zhruba rovnaký počet prípadov bol v roku 2022 hlásených za celý rok. Občania by mali byť ostražití predovšetkým v hustej vegetácii a v blízkosti zdrojov potravy, napríklad v miestach výskytu lesných plodov, radia odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Odborníci upozorňujú, že správanie ľudí pri strete s medveďom má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať. Medvede v poľských Karpatoch reagovali útokom alebo agresívnym prístupom štyrikrát častejšie voči ľuďom, ktorí boli pri stretnutiach aktívni – priblížili sa aby fotografovali, pokúsili sa medveďa odplašiť – v porovnaní s tými, ktorí boli „pasívni“ – sledovali, boli ticho alebo ustúpili. 

Viac o téme: VarovanieMedveďPrievidza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu