Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelovej prerástla utečenecká kríza cez hlavu: Prisťahovalcov chce posielať späť domov

Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Kancelárka Angela Merkelová očakáva, že vojnoví utečenci, ktorí v Nemecku získajú azyl, sa neskôr vráti späť do svojej vlasti. Ochrana, ktorá je im poskytovaná v Nemecku na základe takzvanej ženevskej konvencie je časovo obmedzená na tri roky, uviedla včera kancelárka na sneme zemskej bunky svojej Kresťanskodemokratickej strany (CDU) v Meklenbursku-Predpomoransku.

Pri všetkej snahe o integráciu je nutné dať utečencom najavo, že v Nemecku získali iba dočasný pobyt, uviedla Merkelová na sneme v Neubrandenburgu na severovýchode Nemecka. "Očakávame, že sa - až nastane v Sýrii mier, až porazíme v Iraku Islamský štáť - so znalosťami, ktoré ste u nás získali, vrátite sa späť do svojej vlasti," povedala. Podľa šéfky spolkového kabinetu by sa mala opakovať situácia z 90. rokov, kedy po konci vojen v Juhoslávii z Nemecka odišlo späť na Balkán 70 percent vojnových utečencov.

Merkelovej prerástla utečenecká kríza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Utečenci zo Sýrie

Nemecko v minulom roku prijalo na svoje územie viac ako milión migrantov. Väčšina z nich sú utečenci z občianskou vojnou sužovanej Sýrie. Do strednej Európy sa väčšinou dostali po takzvanej balkánskej ceste vedúcej z Turecka cez Egejské more do Grécka a cez balkánske krajiny ďalej do Rakúska a Nemecka.

V snahe obmedziť počet migrantov, ktorí do Nemecka prídu v tomto roku, vsádza kancelárka predovšetkým na boj s príčinami utečenectva, užšiu spoluprácu s Tureckom a dôslednú ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru. Dlhodobo usiluje o európske riešenie utečeneckej krízy vrátane rozdelenia utečencov medzi jednotlivé členské krajiny Európskej únie. Vo štvrtok sa navyše špičky koaličnej vlády dohodli na ďalšom sprísnení azylového zákonodarstva. Na zoznam bezpečných krajín napríklad novo pribudnú Alžírsko, Tunisko a Maroko.

Merkelovej prerástla utečenecká kríza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Merkelovej kritici

Podľa kritikov Merkelovej sú ale opatrenia na obmedzenie migrácie stále nedostatočná. Pred budovou, kde sa konal zjazd zemskej bunky CDU v Meklenbursku-Predpomoransku, včera napríklad demonštrovalo približne 200 priaznivcov pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD).

Merkelovej prerástla utečenecká kríza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hranice treba chrániť zbraňami

Úplne iné riešenie migračnej krízy než kancelárka Merkelová by si predstavovala predsedníčka AFD Frauke Petryová. Nemecké hranice je podľa nej proti migrantom v prípade potreby potrebné chrániť aj s nasadením strelných zbraní. Sama si to vraj nepraje, ale možnosť použitia zbrane musí existovať, uviedla Petryová. Prednosť ale vraj dáva dohode s Rakúskom, cez ktoré do Nemecka migranti najčastejšie prichádzajú, a dôslednej ochrane vonkajších hraníc EÚ. "Jej návrh mne pripomína rozkaz strieľať z čias NDR," uviedol v reakcii na výrok Petryovej predseda frakcie Sociálnodemokratickej strany v nemeckom parlamente Thomas Oppermann. "Posledný nemecký politik, ktorý na utečencov nechal strieľať, bol Erich Honecker," dodal s odkazom na generálneho tajomníka Zjednotenej socialistickej strany Nemecka (SED), ktorá v rokoch 1949 až 1989 ovládala Nemeckú demokratickú republiku.

AFD by podľa piatkového prieskumu verejnej mienky vo voľbách do Spolkového snemu dalo svoj hlas asi desať percent Nemcov.

Viac o téme: UtečenciNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu