Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počiatek očakáva oživenie ekonomiky začiatkom budúceho roka

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister financií Ján Počiatek predpokladá oživenie slovenskej ekonomiky v prvom štvrťroku budúceho roka. V tomto roku zaznamenalo hospodárstvo krajiny zatiaľ pokles pre dopady svetovej hospodárskej krízy, ktorá sa prejavila tiež v raste nezamestnanosti.

"Ja očakávam, že v prvom kvartáli budúceho roku Slovensko už zaznamená medziročný rast," povedal Počiatek v diskusnej relácii televízie Markíza. "To oživenie nebude samozrejme také superrýchle, ale Slovensko má potenciál na to, aby sa dostalo k podobným číslam ako pred krízou, nie asi na úrovni desiatich percent, ale tie úrovne (rastu ekonomiky) päť, šesť, sedem percent pre Slovensko sú možné v budúcnosti," dodal.

Hospodárstvo krajiny po expanzii v minulosti zaznamenalo v tomto roku prepad. Hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku klesol medziročne o 5,6 percenta, v druhom kvartáli sa prepad zmiernil na 5,3 percenta. Ekonomiku, ktorá je závislá od exportu, postihli dopady svetovej hospodárskej krízy.

Počiatek tiež vyhlásil, že ekonomika by mohla zaznamenať lepšie výsledky, než sú súčasné odhady. Ministerstvo financií v platnej prognóze počíta tento rok s prepadom hospodárstva o 6,2 percenta, ktorý by mal na budúci rok vystriedať mierny rast, a to o 1,1 percenta. "Už dnes očakávame zlepšenie samotnej našej prognózy podľa najnovších štatistických údajov, ktoré máme," povedal.

Práve pre pripravované nové odhady vývoja ekonomiky vláda v auguste povolila ministerstvu posunúť termín predloženia návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok do konca septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu