Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dôvera v ekonomiku rastie, tretí mesiac po sebe

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Nálada v slovenskej ekonomike sa naďalej zlepšuje. Podľa aktuálneho prieskumu Štatistického úradu SR sa totiž indikátor ekonomického sentimentu v auguste opäť zvýšil, a to o 3,1 bodu na 73,2 bodu.

"Pozitívny vývoj indikátora bol ovplyvnený predovšetkým výrazným zvýšením dôvery v maloobchode, tiež v službách a stavebníctve," konštatuje úrad. V medziročnom porovnaní však naďalej nálada v slovenskej ekonomike klesá, indikátor ekonomického sentimentu bol nižší o 24 bodov a oproti dlhodobému priemeru bol nižší o 27,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v auguste mierne klesol, keď sa jeho hodnota znížila oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,3 bodu na mínus deväť percentuálnych bodov. Vývoj bol podľa úradu ovplyvnený očakávaním poklesu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace. Vo vývoji indikátora dôvery v stavebníctve nastal obrat a po ôsmich mesiacoch poklesu prišiel mierny rast. V porovnaní s júlom sa indikátor zvýšil o 1,5 bodu na mínus 51 percentuálnych bodov, naďalej je však 30 bodov pod úrovňou dlhodobého priemeru. Jeho vývoj ovplyvnilo predovšetkým zvýšenie očakávanej zamestnanosti v nasledujúcich troch mesiacoch.

Indikátor dôvery v maloobchode v auguste vzrástol o osem percentuálnych bodov. Jeho vývoj priaznivo ovplyvnili podľa úradu všetky jeho komponenty, najmä optimistické hodnotenia očakávanej podnikateľskej situácie. Indikátor dôvery služieb oproti ostatnému prieskumu vzrástol o 3,3 bodu, jeho úroveň mínus 16,7 bodu je však naďalej hlboko pod dlhodobým priemerom. V auguste respondenti relatívne priaznivejšie hodnotili súčasnú podnikateľskú situáciu i súčasný dopyt, pri hodnotení očakávaného dopytu už boli pesimistickejší.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa v porovnaní s júlom príliš nezmenila. Kvôli zvýšeniu obáv pri dvoch indikátoroch, a to pri odhadovanej finančnej situácii v domácnostiach a pri predpokladanej nezamestnanosti, a kvôli zníženiu pesimizmu pri ďalších dvoch indikátoroch, teda pri očakávanej ekonomickej situácie v krajine a pri očakávanej úspore v domácnosti, indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti minulému mesiacu poklesol o 0,5 bodu na mínus 32,7 bodu. Naďalej tak ostáva pod úrovňou dlhodobého priemeru i výsledku spred roka, teda o 22,6 bodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu