Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

NBS: Ekonomika už mohla dosiahnuť dno

BRATISLAVA - Hoci slovenská ekonomika vykázala podľa predbežných údajov Štatistického úradu v druhom štvrťroku opäť výrazný medziročný prepad, môže mať už podľa Národnej banky Slovenska najhoršie za sebou.

"V porovnaní s očakávaniami došlo v druhom štvrťroku tohto roka k výraznejšiemu poklesu hrubého domáceho produktu. Medzikvartálne však ekonomika zaznamenala rast, z čoho vyplýva, že lokálne dno bolo pravdepodobne dosiahnuté v prvom štvrťroku 2009," uvádza sa v zhrnutí hospodárskeho vývoja o ktorom v utorok rokovala banková rada centrálnej banky.

Štatistici v polovici augusta zverejnili rýchly odhad vývoja hrubého domáceho produktu v druhom kvartáli, podľa ktorého slovenské hospodárstvo v tomto období medziročne kleslo o 5,3 %. Ak sa toto číslo potvrdí znamenalo by to, že medziročný prepad ekonomiky by sa zmiernil z 5,6 % v prvom štvrťroku. Zverejnené údaje sa totiž budú ešte upresňovať začiatkom septembra tohto roka, kedy by mal štatistický úrad zverejniť aj detailnú štruktúru hrubého domáceho produktu za druhý štvrťrok.

Analytici sa však domnievajú, že k poklesu hospodárstva podobne ako v prvom kvartáli negatívne prispel tak zahraničný ako aj domáci dopyt. Vzhľadom na náznaky oživenia v priemysle a stavebníctve však podľa analytika VÚB banky Martina Lenka možno očakávať, že negatívny príspevok zahraničného dopytu bol zrejme o niečo slabší ako počas prvých troch mesiacov roka. Svoju úlohu tak zrejme výraznejšie zohráva nárast nezamestnanosti a pokles konečnej spotreby domácností.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu