Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zomrel legendárny herec Paul Newman!

Paul Newman Zobraziť galériu (13)
Paul Newman

NEW HAVEN - Vo veku 83 rokov zomrela v piatok vo svojom dome vo Westporte legenda strieborného plátna, americký herec Paul Newman. Príčinou smrti bola rakovina, s ktorou bojoval rodák z periférie Clevelandu niekoľko mesiacov. "Jeho remeslom bolo herectvo. Jeho vášňou boli motoristické športy.

"Jeho remeslom bolo herectvo. Jeho vášňou boli motoristické športy. Jeho láskou bola rodina a priatelia. A jeho srdce sa snažilo urobiť tento svet lepším," povedal viceprezident hercovej nadácie Newman's Own foundation Robert Forrester.

Paul Leonard Newman sa narodil 26. januára 1925 v mestečku Shaker Heights. Kým jeho otec bol žid, matka bola katolíčka a pochádzala zo Slovenska z obce Ptičie v Humenskom okrese. Mladého Paula zaujímalo od detstva divadlo. Herecký debut absolvoval už v siedmich rokoch, keď si zahral v školskej hre o Robinovi Hoodovi. Po tom, čo sa mu pred očami rozplynul sen o kariére pilota, pretože bol farboslepý, plnil počas druhej svetovej vojny úlohu delostrelca na Havaji.

Po vojne pokračoval v štúdiu na Univerzite Yale, kde sa venoval herectvu. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavil v romantickej dráme The Silver Chalice (1954). Slávnym sa stal po účinkovaní v snímke Mačka na rozpálenej plechovej streche z roku 1958, kde sa objavil po boku Elizabeth Taylor. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia hral napríklad vo filmoch Exodus (1960), Hud (1963), Hombre (1967) či Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). Prvého Oscara dostal milovník rýchlych áut v roku 1987 za film Farba peňazí.

Okrem toho bol nominovaný na ďalších deväť sošiek Akadémie a dostal dvoch čestných Oscarov. Počas svojho života ho ocenili aj na MFF v Cannes a v Berlíne. Jeho celoživotnou láskou bola oscarová herečka Joanne Woodward, ktorá stála po jeho boku od roku 1958 až do jeho smrti.











Paul Newman a Robert Redfort - Butch Cassidy a Sundance Kid



Paul Newman - Frajer Luke



Paul Newman, Tom Hanks - Road to Perdition
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu