Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ohromujúci objav na Ukrajine: Archeológovia odhalili pôvod starovekých nástrojov, neuveríte, čo naznačujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOROLEV – Staroveké kamenné nástroje, ktoré archeológovia našli na západne Ukrajiny, môžu byť najstarším známym dôkazom prítomnosti raných ľudí v Európe. Podľa odborníkov je to mimoriadne pozoruhodný objav.

Štiepané kamene, zámerne vyrobené zo sopečnej horniny, experti vyťažili z lomu v Koroleve v 70. rokoch 20. storočia. Archeológovia použili nové metódy na datovanie vrstiev sedimentárnych hornín obklopujúcich nástroje už viac ako 1 milión rokov. „Toto je najskorší datovaný dôkaz o akomkoľvek type človeka v Európe,“ pre agentúra AP povedal Mads Faurschou Knudsen, geofyzik z Aarhus University v Dánsku a spoluautor novej štúdie publikovanej v časopise Nature. Zatiaľ nie je isté, ktorí raní ľudskí predkovia vyrobili nástroje, ale mohol to byť Homo erectus, prvý druh, ktorý chodil vzpriamene a používal oheň.

„Nemáme fosílne pozostatky, takže si nemôžeme byť istí,“ povedal pre agentúru Roman Garba, archeológ z Českej akadémie vied a spoluautor štúdie. Štiepané kamenné nástroje sa pravdepodobne používali na rezanie mäsa a možno škrabanie kože zvierat. Výskumníci naznačujú, že nástroje môžu byť staré až 1,4 milióna rokov, ale iní odborníci tvrdia, že podľa metodológie štúdie môžu byť staré len niečo málo cez 1 milión rokov. To ich umiestňuje do zhruba rovnakého obdobia ako iné staroveké nástroje objavené v Španielsku.

Najstaršie kamenné nástroje tohto typu boli nájdené vo východnej Afrike a pochádzajú z obdobia pred 2,8 miliónmi rokov, uviedol Rick Potts, ktorý riadi program Human Origins v Smithsonian Institution. Lokalita na Ukrajine je významná, pretože ide o doposiaľ najsevernejšie miesto, kde archeológovia objavili takéto artefakty. To naznačuje, že prví ľudia, ktorí migrovali z Afriky s týmito nástrojmi, boli schopní prežiť v rôznych prostrediach. „Najstarší ľudia s technológiou starých kamenných nástrojov dokázali migrovať všade od teplej Ibérie (Španielska) po Ukrajinu, kde je aspoň sezónne veľmi chladno – to je úžasná úroveň prispôsobivosti,“ dodal Potts.

Viac o téme: Kamenné nástrojeUkrajinaHomo erectus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu