Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborník odhalil hrôzostrašný rituál našich predkov: Au, toto by nezvládol každý! Praktizuje sa dodnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANCOUVER – Archeológ tvrdí, že naši predkovia v Európe vykonávali poriadne bolestivý rituál. Jeho zistenia potvrdili teóriu o sebapoškodzovaní, ktoré praktizovali už pradávne spoločenstvá. Ženy z Novoguinejskej vysočiny bolestivý rituál praktizujú dodnes.

Muži a ženy paleolitickej éry v západnej Európe si podľa vedcov odsekávali prsty v rámci náboženských rituálov. Stovky jaskynných malieb zobrazujú ruky, ktorým chýba aspoň časť prstov. „Existujú presvedčivé dôkazy, že títo ľudia si úmyselne amputovali prsty pri rituáloch, ktorých cieľom bolo získať pomoc od nadprirodzených entít,“ povedal pre The Guardian profesor archeológie Mark Collard z Univerzity Simona Frasera vo Vancouveri. Collard nedávno predniesol článok o svojej teórii sebapoškodzovania, pričom poukázal na 25 000 rokov staré ručné maľby vo Francúzsku a Španielsku.

Z každého z 200 odtlačkov chýbal aspoň jeden prst. Teória vychádzala z jeho pôvodnej myšlienky, že naši prehistorickí predkovia si prsty zámerne amputovali, aby upokojili božstvá. Ako dôkaz Collard a študentka Brea McCauleyová poukázala na 100 ďalších starovekých spoločností, kde ľudia praktizovali amputáciu prstov a pripomínali si svoje životy pomocou tlačených a šablónových ručných obrazov. Dôkaz o tejto praktike údajne našli niekoľkokrát na rôznych miestach. „Zapájali sa do nej niektoré spoločnosti lovcov a zberačov,“ uviedli.

Vedci predtým teoretizovali, že amputácie mohli odrážať používanie znakovej reči alebo systém počítania, zatiaľ čo iní tvrdili, že to mohlo byť spôsobené omrzlinami alebo že ľudia jednoducho ohýbali prsty, aby vytvorili ilúziu. Collard a McCauleyová tvrdili, že amputácia prstov nie je jedinou formou sebapoškodzovania praktizovanou starovekými – a dokonca aj niektorými modernými – spoločnosťami. Iné komunity kráčali po ohni, prepichovali si tváre či iné časti tela ražňami a hákmi. Vo všetkých prípadoch išlo o cielené rituály. Odborníci tiež poukázali na Dani ženy z Novoguinejskej vysočiny, ktoré si dodnes odsekávajú prsty na znak smrti milovanej osoby.

Viac o téme: PrstyRituálSebapoškodzovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu