Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko útočí dronmi na Charkov, pričom zasiahli aj ubytovňu: Ukrajina hlási zraneného civilistu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKVA - Rus pracujúci pre ukrajinské tajné služby zahynul po tom, čo počas zatýkania v ruskej Samarskej oblasti explodovalo výbušné zariadenie, ktoré mal pri sebe, uviedla v utorok vo vyhlásení ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Podľa FSB muž pôvodne chcel umiestniť výbušné zariadenie pri zbernom mieste s humanitárnou pomocou, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 761

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 761 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

20:18 Hoci ruský prezident Vladimir Putin naďalej spája piatkový teroristický útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy s Ukrajinou, niektorí ľudia z jeho vlastného okruhu s tým nesúhlasia. Napísala to dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štyri nemenované zdroje s úzkymi väzbami na Kremeľ. Podľa nich neexistujú žiadne dôkazy o zapojení Ukrajiny do útoku, pri ktorom podľa ruských úradov zahynulo 139 ľudí. Kyjev podiel na terore už skôr kategoricky poprel, k útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

20:03 Ruské sily zaútočili 26. marca na Charkov a Charkovskú oblasť, pričom podľa prokuratúry Charkovskej oblasti zranili jedného civilistu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

20:02 "Diskutovali sme o ďalšej pomoci pre Ukrajinu od Estónska a ďalších partnerov a o pokroku v príprave bilaterálnej bezpečnostnej dohody," povedal Zelenskyj podľa svojho kanála Telegram. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

19:20 Rusko začalo s priamymi dodávkami ropy do KĽDR, uviedol britský list Financial Times (FT), podľa ktorého to dokazujú satelitné snímky. Rusko podľa neho vyváža ropu do Severnej Kórey napriek sankciám OSN z roku 2017, ktoré samo podporilo. Podľa bývalého šéfa expertného panela OSN pre Severnú Kóreu Hugha Griffithsa začalo Rusko pravdepodobne poskytovať svojmu ázijskému susedovi ropu výmenou za zbrane. Kyjev tvrdí, že Rusko tieto zbrane používa v bojoch na Ukrajine.

19:19 V Severoatlantickej aliancii sa analyzujú rôzne scenáre vrátane zostrenia ruských rakiet, ktoré sa ocitnú veľmi blízko hraníc krajín NATO, povedal dnes rádiu RMF 24 námestník poľského ministra zahraničia Andrzej Šejna. Vyjadril sa tak v súvislosti s nedeľňajším narušením poľského vzdušného priestoru, keď do krajiny podľa poľskej armády na chvíľu vletela ruská strela.

18:01 Ukrajina veľmi skoro dostane 78 húfníc Caesar, oznámil dnes francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pri prezentácii zbrojnej stratégie svojej krajiny. Ich financovanie sa podľa neho podarilo zabezpečiť vďaka spolupráci Francúzska, Ukrajiny a Dánska. Francúzskym priemyselníkom minister oznámil, že prvýkrát nevylučuje rekvírovanie u obranných podnikov, ak to bude potrebné, informovali agentúry AFP a AP.

17:43 Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil na stretnutí s vrchným veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe, generálom Christopherom G. Cavolim, záujem Slovenska podporovať Ukrajinu všetkými dostupnými prostriedkami. Zopakoval však jasný postoj vlády neposielať na Ukrajinu smrtiace zbrane. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

17:32 Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko uviedol, že podozriví, ktorí spáchali teroristický útok v Moskve 22. marca, sa pôvodne pokúsili utiecť do Bieloruska, informoval štátny spravodajský portál Belta 26. marca. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:39 Denný dovoz elektriny na Ukrajinu sa zvyšuje a dnes dosiahne najvyššiu úroveň od začiatku roka. Na vine je séria ruských raketových útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré spôsobili výpadky dodávok prúdu v mnohých regiónoch. S odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo energetiky to uviedla agentúra Reuters.

16:38 Ukrajinské tajné služby napomáhali teroristickému útoku na koncertnú sieň v Krasnogorsku na okraji Moskvy, kde minulý piatok prišlo o život 139 ľudí, vyhlásil dnes podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov. Svoje tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi. O spojení útoku islamistov s Ukrajinou hovorí tiež ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie proti Ukrajine vojnu. Kyjev podiel na teroristickej akcii v Krasnogorsku poprel, naopak k útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Bortnikov dnes tiež pripustil, že USA pred nebezpečenstvom útoku extrémistov v Moskve varovali, išlo podľa neho ale o všeobecnú výstrahu.

16:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie tajomníka bezpečnostnej rady Oleksija Danilova a na jeho miesto vymenoval doterajšieho šéfa rozviedky Oleksandra Lytvynenka. S odvolaním sa na príslušné prezidentské dekréty o tom dnes informujú ukrajinské médiá a agentúra Reuters, ktorá poznamenala, že nebol uvedený žiadny dôvod zmeny.

16:18 Rusko spustilo medzi 21. a 25. marcom novú vlnu raketových a bezpilotných útokov na Ukrajinu, ktoré zasiahli kritickú infraštruktúru krajiny viac ako kedykoľvek predtým. Odborníci sa zhodujú, že cieľom Moskvy je vyradiť elektrickú sieť krajiny. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:17 Lauri Hussar, predseda estónskeho parlamentu Riigikogu, navštívil 26. marca Kyjev a stretol sa so svojím ukrajinským kolegom Ruslanom Štefančukom. 

15:07 „Úplne chápem, že rokovania nezačínate, keď máte na hlavu namierenú zbraň,“ hovorí holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v rozhovore pre Kyjev Independent.

14:47 Projekt Help Ukraine, na ktorý Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal z nadácie Velux viac ako 300.000 eur, pomohol počas posledného roka takmer tisícke odídencov a utečencov z Ukrajiny. Vyvrcholením projektu je dvojdňová záverečná konferencia v Banskej Bystrici, na ktorej sa v utorok zúčastnil aj ukrajinský veľvyslanec na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

14:32 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za "svojského Žida prejavujúceho sympatie a náklonnosť k nacionalistickému duchu, ktorý prenikol do vedenia kyjevského režimu". Peskov tak odpovedal na otázku, ako by mohol byť Zelenskyj spojený s útokom v Moskve, ku ktorému sa prihlásili islamskí džihádisti (IS). Informuje o tom agentúra AFP.

14:11 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) 26. marca uviedla, že zmarila pokus o sabotáž agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) na železnici v ukrajinskej Poltavskej oblasti.

13:57 Rusko verbuje do svojho nového 44. armádneho zboru v snahe rozšíriť svoje ozbrojené sily, ale možno ho bude musieť poslať na Ukrajinu, aby udržali operácie, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

13:49 Ukrajina dostala 880 miliónov dolárov od Medzinárodného menového fondu (MMF), uviedol 26. marca premiér Denys Shmyhal.

13:34 Ruský útok na Dnepropetrovsk večer 25. marca zranil 91-ročnú ženu, informoval guvernér Serhii Lysak 26. marca.

12:55 Ukrajinské námorné sily v utorok oznámili, že pri víkendovom útoku na okupovanom Krymskom polostrove poškodili až štyri ruské plavidlá. Informuje o tom agentúra AFP.

12:20 Rus pracujúci pre ukrajinské tajné služby zahynul po tom, čo počas zatýkania v ruskej Samarskej oblasti explodovalo výbušné zariadenie, ktoré mal pri sebe, uviedla v utorok vo vyhlásení ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Podľa FSB muž pôvodne chcel umiestniť výbušné zariadenie pri zbernom mieste s humanitárnou pomocou, informuje o tom agentúra AFP.

11:57 Ruský Federálny bezpečnostný úrad (FSB) tvrdil, že zabránil takzvanému "teroristickému útoku" člena ruskej protikremeľskej milície v ruskej Samarskej oblasti 26. marca.

11:07 Šéf Bezpečnostného úradu Ukrajiny (SBU) Vasyl Maliuk bol 26. marca moskovským súdom v neprítomnosti obvinený z "terorizmu".

10:39 Ukrajinský útok na ruskú Belgorodskú oblasť v noci nadnes zranil troch ľudí, vyhlásil 26. marca guvernér Vjačeslav Gladkov.

10:08 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:46 Ukrajina v noci na utorok odrazila dovedna 12 ruských dronových útokov, uviedol na platforme Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Informuje o tom agentúra DPA.

9:20 Ukrajina bude vykonávať viac operácií v Rusku a zmení taktiku, aby zostala „o krok vpred“ pred Ruskom, povedal Vasyl Maliuk, šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), vo vysielaní 25. marca.

8:54 Ukrajina si pripísala ďalší úspešný útok na ruskú Čiernomorskú flotilu a 26. marca oznámila, že pristávaciu loď Konstantin Olshansky zasiahla raketa Neptún.

8:31 Letectvo uviedlo, že bezpilotné lietadlá boli vypustené z mysu Chauda na Ruskom okupovanom Kryme spolu s dvoma protilietadlovými riadenými strelami S-300 v smere na Doneckú oblasť.

8:10 Zdá sa, že Kremeľ uprednostnil strategickú hodnotu obviňovania Ukrajiny z útoku na radnicu Crocus z 22. marca pred možnými rizikami vnútornej bezpečnosti a civilnými obeťami, ktoré vyplývajú z jeho neschopnosti účinne riešiť teroristickú hrozbu vo svojich hraniciach, uviedol Inštitút pre štúdium vojny. vo svojej nedávnej správe.

7:36 Ruské sily zaútočili na pohraničné oblasti a osady Sumskej oblasti 25. marca, pričom päťkrát vystrelili a spôsobili najmenej 11 výbuchov. Neboli hlásené žiadne obete ani škody na civilnej infraštruktúre.

7:11 Autor Serhiy Zhadan narukoval do Národnej gardy. "Zdá sa mi, že dnes neexistujú žiadni spisovatelia alebo nespisovatelia, hudobníci alebo nehudobníci - sú občania Ukrajiny, ktorí cítia zodpovednosť za svoju krajinu," povedal.

6:46 Ruská vojnová mašinéria preukázala pozoruhodnú výdrž napriek státisícom vojakov, ktorých podľa odhadov stratila na Ukrajine. Pod kapotou však môže byť menej odolný, ako sa zdá.

6:25 Islandská vláda oznámila, že na projekt vynaloží dva milióny eur a podporí nákup výstroja pre služobníčky v ukrajinskej armáde.

6:01 Explózie bolo počuť v Charkove po polnoci 26. marca uprostred správ o útoku ruského bezpilotného lietadla, uviedol starosta Ihor Terekhov prostredníctvom telegramu.

Situácia pri Časiv Jare je napätá, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské sily čelia "ťažkej" situácii v okolí východného mesta Časiv Jar. Rusko sa v tejto oblasti zameriava na svoju ofenzívu, uviedol v pondelok predstaviteľ ukrajinskej armády Oleg Kalašnikov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Situácia v Časiv Jare je zložitá a napätá už niekoľko dní," dodal Kalašnikov. Povedal tiež, že Rusko v oblasti zvýšilo používanie silných riadených bômb a "zhadzuje ich na obývané oblasti a na naše opevnené pozície". Časiv Jar leží menej ako päť kilometrov západne od Bachmutu. Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na frontovej línii viaceré úspechy, čím posilnila svoju prevahu, zatiaľ čo Kyjev zápasí s nedostatkom dôležitej munície od svojich západných spojencov.

Pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti zahynul postarší muž, uviedol činiteľ

Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zahynul päťdesiatšesťročný civilista, oznámil dnes na platforme Telegram šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Počet zranených ľudí v metropole Kyjeva po rannom raketovom útoku stúpol na desať, uviedol popoludní starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

Vitalij Kličko v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Vitalij Kličko v Bratislave  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Protivzdušná obrana zostrelila nad Kyjevom dve balistické rakety, ktorých trosky sa zrútili v centre mesta a ďalších troch štvrtiach. Úrady informovali skôr o deviatich ranených. "V súčasnosti zostáva jedna zranená v nemocnici. Druhú - šestnásťročnú dievčinu už prepustili. Ďalších zranených ošetrili zdravotníci na mieste," napísal Kličko.

Pri nočnom útoku ruských bezpilotných lietadiel na juhu Ukrajiny - v Mykolajivskej a Odeskej oblasti, bolo zranených 11 ľudí, pripomenula agentúra AFP skoršie hlásenie ukrajinských úradov. V Odese je podľa nich poškodená energetická infraštruktúra. O 11 zranených úrady informovali po tom, ako v Mykolajive zasiahli obytný dom úlomky z ruských útočných dronov zostrelených protivzdušnou obranou.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zeleneskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu