Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Muž potlačil kýchnutie, skončil s dierou v... Preboha! Lekári varujú, toto už nikdy nerobte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUNDEE – Možno aj vy ste sa už dostali do situácie, kedy ste potrebovali zadržať kýchnutie. Aj keď to môže mať vážne zdravotné následky, zadržiavanie tejto prirodzenej reakcie tela je pomerne populárne. Môže sa však stať, že dopadnete rovnako ako tento škótsky pacient.

Nemenovaný škótsky pacient sa snažil zadržať kýchanie tým, že si počas šoférovania stlačil nosné dierky a zavrel ústa. Tlak z kýchnutia bol však taký veľký, že mu spôsobil dvojmilimetrovú dieru v priedušnici a skončil v nemocnici. Tridsiatnika trápila ukrutná bolesť a lekári počuli praskanie, keď dýchal, hoci stále dokázal rozprávať, prehĺtať a dýchať. Doktor Rasads Nisirovs z Univerzity v Dundee povedal, že prípad by mal slúžiť ako varovanie pre ľudí, ktorí potláčajú kýchnutie.

Muž potlačil kýchnutie, skončil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Všetkým odporúčam, aby nedusili kýchanie privretím nosa a zároveň držaním zavretých úst, pretože to môže viesť k perforácii priedušnice,“ vysvetlil Nisirovs. Muž trpel alergickou rinitídou, bežným stavom, kedy je nos podráždený niečím, na čo ste alergický, napríklad peľom. Môže spôsobiť kýchanie, svrbenie, nádchu alebo upchatý nos, svrbiace, červené a slziace oči, kašeľ a svrbivé podnebie. Kýchanie spôsobuje zvýšenie tlaku v dýchacích cestách, ale jeho zadržiavanie môže spôsobiť, že nahromadený tlak bude približne 20-krát väčší. Prípad muža uvedený v BMJ Case Reports je jediným známym prípadom, kedy zadržiavanie kýchania spôsobilo roztrhnutie hrdla.

Keď muž prišiel na pohotovostné oddelenie nemocnice, mal opuchnutý krk na oboch stranách a snažil sa ním pohnúť. Röntgen odhalil, že má chirurgický emfyzém. K tomu dochádza, keď sa vzduch zachytí v najhlbších tkanivách pod kožou. CT vyšetrenia ukázali, že trhlina bola medzi treťou a štvrtou kosťou jeho krku a vzduch sa hromadil v priestore medzi pľúcami v hrudi. Lekári rozhodli, že nepotrebuje operáciu, ale sledovali ho dva dni v nemocnici, aby skontrolovali, či hladina kyslíka zostala stabilná. Potom ho prepustili a dali mu lieky proti bolesti a sennej nádche. Jeho zranenie sa do piatich týždňov zahojilo.

Viac o téme: PacientLekáriKýchnutieMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu