Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

TOTO pri kýchaní nikdy nerobte! Inak vážne ohrozíte svoje zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Výsledky vedeckej štúdie publikované v Britskom zdravotníckom vestníku upozorňujú na nebezpečenstvo zadržiavania kýchania. Hoci silným pridržiavaním úst a nosa dodržiavame spoločenský bontón, vážne tým ohrozujeme svoje vlastné zdravie.

Hlasné kýchanie sprevádzajúce chrípky, prechladnutia či alergie, dokáže znepríjemňovať život nielen tým, ktorých postihuje, ale aj okoliu. Navyše kýchnuť a nezakryť si pri tom ústa je nechutný zlozvyk. Pri kýchnutí totiž každý bohato rozdáva obsah svojich pľúc a baktérií všetkým naokolo. Mnohí ľudia si preto počas kýchania zakrývajú ústa a nosné dierky vreckovkou. V horšom prípade to urobia s dlaňou, ktorou potom siahajú na kľučky alebo iné verejné zariadenia. Avšak výsledky vedeckej štúdie blokovaniu kýchania veľmi nefandia. Výskum naznačuje, že pridržiavaním nosa a úst v čase, keď sa z pľúc začne valiť dávka vzduchu, môže spôsobiť dotyčnej osobe vážne poranenia hrdla, pľúc a mozgu.

TOTO pri kýchaní nikdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekárov doviedol k štúdii prípad tridsaťštyriročného pacienta, ktorý v snahe eliminovať nepríjemný zvuk si pri kýchnutí silno pridržiaval nos a ústa. Tlak vzduchu vytláčaný z pľúc mu roztrhol hrdlo a spôsobil zranenia v krku. Liečba antibiotikami trvala týždeň, ukrutné bolesti mu tlmili analgetikami a potravu mohol prijímať iba hadičkou.

TOTO pri kýchaní nikdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci však upozorňujú aj na ďalšie riziká. "Zastavenie kýchania úplným blokovaním nosných dierok a úst je nebezpečné a treba sa mu vyhnúť. Môže totiž spôsobiť pneumomediastinum, kedy zostane vzduch zachytený v hrudníku medzi obomi pľúcnymi časťami alebo nastane perforácia (roztrhnutie) tympanickej membrány, prípadne vám môže prasknúť mozgová aneuryzma." Najlepšie je preto priložiť si zľahka k ústam a k nosu vreckovku tak, aby sa vzduch síce dostal von, ale zároveň zostal obsah kýchnutia na vreckovke. 

Viac o téme: Kýchanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu