Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Už v januári 2024 hrozí Zemi pohroma: Takýto vplyv to môže mať na náš každodenný život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci vydali varovanie pred nadchádzajúcou slnečnou búrkou, ktorá nás čaká už v budúcom roku. Podľa nových zistení bude dostatočne silná na to, aby na niekoľko týždňov narušila internetové pripojenie na Zemi.

Podľa najnovšej štúdie môže dôjsť k veľkému vrcholu v cykle aktivity Slnka, ktorý je známy ako slnečné maximum, už v januári 2024. Objav je v rozpore s predchádzajúcim vyhlásením NASA, podľa ktorého k tejto udalosti dôjde až koncom roka 2025. Intenzita slnečnej aktivity dosahuje vrchol každých jedenásť rokov, čo sa prejavuje prudkými výkyvmi v počasí vo vesmíre. To vedie k slnečným magnetickým búrkam alebo výronom koronálnej hmoty, ktoré ovplyvňujú satelity, energetické siete a komunikačné systémy.

Práve počas slnečného cyklu sa magnetické pole Slnka často prehodí a severný a južný pól si vymenia miesto. Slnko prechádza do svojho maxima, počas ktorého sa na jeho povrchu objavujú tmavé škvrny. Práve vtedy ich je na ňom najviac. 

Podľa spoluautora štúdie, profesora fyziky a riaditeľa Centra pre vesmírne vedy v Indii Dibyendu Nandyho, sa počas intenzívnych slnečných búrok horná atmosféra Zeme rozširuje smerom von, čím sa zvyšuje trenie na satelitoch blízko k Zemi. Tieto trenia môžu viesť k rozpadu obežnej dráhy satelitov a znížiť ich životnosť. Najintenzívnejšie búrky môžu spôsobiť poškodenie satelitov, elektrických rozvodných sietí a telekomunikácií, čo na niekoľko týždňov môže ovplyvniť internetové pripojenie na Zemi.

Viac o téme: Internet SlnkoSlnečná búrkaSolárne maximum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu